Nuffnang

Kisah terkini Wansteddy's

Wednesday, September 22, 2010

Luahan hati ~ Sebalan hati designer ini

Hari ni mesti pekak telinga kawan-kawan meja sebelah dengarkan bunyi-bunyian merdu dari printer lama aku. Biarkan... Tapi yang lebih perlu tahan telinga aku la. Bising betul printer Epson C59 ni. Printer dah lama aku pakai. Siap dah pernah rosak, dibaiki, ink tersumbat, diupgrade kepada ink tambahan yang lebih jimat dan kurang cun kualiti kalernya. Dan macam-macam lagi. Kalau tengokkan rupanya tak payah bayangkanlah.... Selebet sana sini penuh kesan dakwat. Nampak sangat tuan malas nak jaga hehe...

Aku terkejut badak bila dapat tahu deadline artwork aku jumaat ini. Makkkkk ai... terbarai otak aku rasa. Itulah kerja jangan ditangguh-tangguh. Terus siapkan bila dapat arahan. Jadi macam hakak ni mula la kelam kelibut. Nasihat hakak pada adik-adik yang masih menuntut di pusat pengajian rendah dan tinggi ya... Jangan amalkan sikap macam hakak. Nanti cikgu-gikgu korang marah, sapa malu? Korangggg jugak. Untuk kes aku, siaplah nak kena tempelak dengan bos nanti huhuhu....

Aku sebenarnya paksarela je bila dolly design aku akan digunakan untuk kerja jabatan. Aku tak nak kongsikan dolly aku sebab rasa macam dah hilang separuh privasi aku nanti. Sedih wooo... Rasa macam nak lepaskan anak dara aku pergi kahwin je. Tah kenapa la sensitif bagai ni.

Perempuan ini...
Terpaksa mak lepaskan kamu pada orang nak huhuhuu.....

Bila aku kata aku sibuk, sempat lagi aku nyelitkan entry dalam blog dan tulis mesej dalam facebook. Kelakar dan kecewa jugaklah ada jugak yang perli-perli... Haih, kata sibuk tapi sempat lagi nak blogging. Alah... bukan aku hadap blog dan FB ni 24 jam... Pandai-pandailah nak adjuz masa nak menulis dan mendesign. Kadang-kadang sengaja aku bukak blog dan FB. Sengaja online. Tapi dalam masa yang sama sebenarnya aku buat kerja design aku. Dah kerja pun memang menghadap komputer, bolehlah buat 4 in 1 kalau ada masa.... 4 in 1 maksud aku kerja merangkumi bidang berikut:

1) Kerja pejabat (ini perkara yang diutamakan)
2) Kerja Tempahan ( buat bila free time, lazimnya pada waktu rehat)
3) Blogging dan FB (online sentiasa tapi belum tentu aku jengah blog FB ketika tu ~ sambil2 buat kerja)
4) Isi form contest (giat bila dah capai deadline contest hahahhaa)

Adakah entry ini menjawap pertanyaan anda bagaimana tatacara hidup aku seharian? Tak perlulah lebih detail. Bila masa aku makan, pergi toilet, surau, lepak ke meja kawan dan sebagainya. Dah macam CCTV la pulak blog aku ni nanti. Hilang habis privasi aku kakaka... Yang pasti aku tak tidur kat opis. Kalau tertidur tu bila sakit atau penat sangat seharian dengan kerja. Waktu rehat pun kalau aku penat aku cegilkan mata cepet ini luas-luas tengok komputer. Sebab tu aku selalu pening kepala. Kan tengok screen TV dan komputer lama-lama tak elok untuk mata. Kadang-kadang boleh jadi pening migrain wooo...

Standart la kalau ada yang kata aku takde kerja. Bukan dorang hadap duduk sebelah kerusi aku tengok apa aku buat seharian kan. Pandai mengata je. Part itu aku tak kuasa nak pikir. Bergasaklah. Janji aku happy. Pekakkan telinga butakan mata dengarkan dan lihatkan perkara-perkara negatif macam tu. Tapi kalau kata aku takde kat meja, siap! Nampak sangat cari nahas nak kena gigit dengan gigi kapak aku. Kadang tu sampai kena perli... "Nanti bontot besar, nanti gemok..." dan lain-lain lagi. Iye ke? Dah kalau malas bersenam dapatlah bontot besar. Dan kalau besar pun bontot aku.... bukan bontot dorang. Tak efek pun segala aktiviti aku ini dengan orang lain. Lainlah kalau aku tak siap kerja pejabat. Itu memang memberi kesan.

Sebab tu aku selalu mintak tempoh kat pelanggan-pelanggan aku. Berilah tempoh yang lama untuk aku siapkan kerja design. Aku kesuntukkan masa sangat. Kalau ada yang dah tak berminat menunggu dan nak tempah dengan designer lain, aku sikitpun tak ambil hati. Itu kehendak dan hak mereka. Tapi kalau boleh maklumkanlah pada aku dulu ye. Karang aku tak tahu korang nak cancel design, aku design jugak untuk korang. Boleh jadi masalah jugak nanti. Masa untuk design untuk pelanggan yang lain lebih dilanjutkan. Aku risau pelanggan lain marah-marah je. Kalau pun tak marah mesti bengang jugakkan. Aku jadi dorang pun aku bengang. Hu... sebaut pasal bengang aku masih berhutang dua dolly pemenang. Mak ai... kenapa aku ni... cuai betul! Gigih nak siapkan sesegera mungkin.

Aku faham kelemahan aku tentang ketepatan masa. Memang masa design aku makan masa nak siap. Aku peruntukkan masa yang lama nak fikirkan konsep dan mendesign keseluruhannya. Kalau ada pelanggan yang nakkan perubahan dalam design pun boleh jadi faktor kenapa proses-proses design untuk orang lain bertangguh. Tapi aku tak salahkan mereka, itu hak pelanggan. Dan aku dengan berbesar hati terima idea dari pelanggan. Aku boleh belajar minat dan idea individu yang berlainan. Citarasa setiap orang kan memang tak sama.

Ah... rasa lega sikit luahkan hati macam ni. Rasa terkumpul segala beban kat kepala tadi. Lain kali ada masalah baik sembangkan kat sini. Hey, bukan masalah peribadilah. Kang jadi isu bualan hangat sampai masuk surat khabar nahas hidupku nanti hahahhaa.... Dan aku pun memang jenis berahsia. Sorrylah nak share cerita-cerita peribadi sangat kekeke....

10 comments:

mummy_ayu said...

busy ye dear? sabar ek..buat mana yg penting dulu...

chugie said...

hehe.. doly tu cantik sangat lah wan! nak juga ada dolly design dari wan.. tp nanti lah, tunggu babyku keluar dulu..

wan, sabar je lah ye.. dugaan kerja tu!

♥♥syahadah♥♥ said...

ted..hihihihi
baru nak cakap...
kalau yang kecik ni kluar kan..aku nak ko buatkan header lain...
tapi yang ni aku tak nak free lah//cian kat ko

Emmy said...

alah...rilek la...saya faham...online tak semestinya menghadap FB/blog 24 jam...org lain tu dengki coz awak multitasker yang BAGUSSSS!!!

Wansteddy Tales said...

mummy ayu ~ peningnya semua penting kekeke.... dpt tulis kat sini baru hilang stress sket hehe

Wansteddy Tales said...

chugie ~ trimas chugie >< itulah dia... nasip baik belum kena push2 lagi kekeke

Wansteddy Tales said...

Hada ~ Insya'allah... dah tau jantina ke yang ><

Wansteddy Tales said...

Emmy ~ multitasker ~ wa status baru! best gunapakai kat depan bos nnt hehe >< trimas Emmy kadang2 tu ada gak yg faham tp buat2 xfaham sbb xnk faham tu yg suka main perli2an tu kekeke

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

saya nak tggu jugak wans yang buatkan!! haha

saya paham kita sama2 sibuk
berapa lama pun saya okies jeeeeeeee

AcuRose said...

santik sgt dolly tu wan, smpai bos pun berkenan, uh tak sabar nak tgk dolly wan kat media massa. mesti gempak nyer lah. pastu wan kena register harta intelek wan dolly tu ;)

acu bab taip pjg2 cam wan mmg tak reti lah, idea dah kelain..kalu bab comment bebel pjg lebar bole la kowt..hehe