Nuffnang

Kisah terkini Wansteddy's

Tuesday, July 5, 2011

Kenapa aku tak suka join VOTE contest

Pengakuan hari ini. Sebab kadang-kadang puas nak menjawab kat sorang demi sorang yang tertanya-tanya bab ni kat aku. Aku bukan benci tahap anti tak nak masuk terus contest jenis vote-vote ni. Kadang-kadang ter'join jugak sebab minat. Selalunya contest drawing atau blog kreatif.  Dengan harapan penganjur beri kelonggaran pada entry yang kreatif dan menarik. 

Walaupun syaratnya nak penyertaan kreatif. Kesudahannya kita dapat agak siapakah pemenangnya, bila mana syarat utama contest tu berdasarkan undian tertinggi. Jadinya harapanku punah belaka.... wuhuhuuu....

Kerana aku tidak popular. Follower aku berapa kerat saja. Makanya aku penuh percaya contest vote bukan makanan aku. Aku segan nak raih undi. Mengharapkan sokongan kawan... adalah beberapa kerat yang sudi tolong tanpa disuruh. Kawan jenis ni langsung tak berkira. Syukur sangat kenali geng-geng BESH camni. Semoga murah rezeki buat kalian juga. Tengok... orang buat baik kat kita... Kita balas la baik-baik. Tak dapat beri harta benda, kirimkan doa kesejahteraan pun dah cukup membahagiakan kawan kita balik. Betul tak?

Kawan yang disuruh pulak ada sebahagiannya liat sangat nak membantu. Tak pastilah sama ada memang malas, ada rasa iri dengan niat nak membiarkan je kawan dapat kekalahan, atau tak nak terima persaingan positif (kalau dia pun join sama). Tapi dalam masa yang sama dia minta kita vote entry dia pulak!  Entry kita dia pandang sepi je... Haruuuu....  Alahai berapa berat sangat jari nak klik vote/like tu kan. Bukan kena bertukang pun nak klik button like tu. 

Sebab tu aku mudah rasa sedih. Kalau aku tengok takde sokongan, buatkan aku pikir negatif je. Oooo... dorang tak nak tolong aku... Takpela... myb aku bukan kawan dorang kot... huhuhu.... Lebih baik aku tak mintak tolong dengan tag-tag kawan ni kan. Takdelah buat aku pikir yang bukan-bukan kat kawan pulak, kan kan....

Makanya aku buat entry rambang. Sapa nak tolong like/vote, aku hargai sepenuh hati. Sapa tak sudi like/vote. Hurm... ada ubi ada batas muahahahhaha.... Gelak keji hari ini :D

Dan entry ini sekadar jawapan jujur dari aku semata. Hanya menjawab pertanyaan beberapa kawan. Jawapan yang pasti. Aku kalau contest vote-vote ni kategori 50-50. Nak atau tak nak. Malas atau teruja. Bergantung pada jenis contest, mood dan minat aku sebenarnya :D

27 comments:

Tengku Puteri said...

saya pun macam tuh jugak...kadang-kadang rasa menyerah sebelum join.. kadang-kadang rasa macam unfair pulak dengan contest semacam itu... =)

mummy_ayu said...

Ayu memang tak rajin join contest@ nie..
tambah2 yg vote ni..samala ngan Wan....malas nak raih undi nei
tapi bila2 kengakwan minta undi..kalu free tu, undi ajer..

Mama Balqis BPB said...

sama la...mmg tak brape gemar join contest yg perlu meraih undi...

Wan_hazel said...

pendapat kita sama je kak...follower ciput mana lah nak vote..kekadang follower byk pun law kita nie bukan jenis yg kaki kipas tak kan ada nye nak VOTE..orang yang kaki kipas je lah blambak VOTE dia..bukan nak kata semua tggi VOTE tu kaki kipas..Tu ikthiar dia org nak guna cara apa tapi kreativiti kita org dah tak tgk dah..buat buruk2 pun law kontes bdasarkan Voting ramai mesti Wan blkang habis..

betul kak wan..Ramai yang buat kita macam tebu...dah habis manis kita..dia buang lah sepah tu ketepi..masa nak mintak tolong macam2 lah dia sggup buat.Puji melebih2.janji stiggi evrise...tp masa kita palk..masa kita nak mintak tolong..alasan bribu dan buat macm tak taw je..

hairan,,mungkin masyarakat moden hari nie semakin lupa "budi"


Wan suka nie..

"Sapa tak sudi like/vote. Hurm... ada ubi ada batas muahahahhaha.... Gelak keji hari ini :D"

jom kak kita gelak keji..ahahhahaha..

Wansteddy Tales said...

Tengku Puteri ~ xsemua penganjur xadil kan. Tapi nak cari penganjur camtu 1 dalam 10. ksbb tu kita nk join contest kena memilih dulu. supaya xrasa rugi buang masa buat entry besh2 org lain dapat habuan dgn taktik ;)

Wansteddy Tales said...

mummy_ayu ~ tu la ayu, kita vote utk org bukan susah pn. yg penting kita ada niat ikhlas nk membantu n tgk kawan berjaya. tp byk kes wan kena, time wan mnta sokongan yg dtg pn adalah berapa kerat je. Sbb tu wan pk, ah... baik jgn raih undi hahahha...

Wansteddy Tales said...

Mama Balqis BPB ~ yg menjerihkan itu kan hahahha

Anis Diyana said...

hmm,anis pun tak suka mana contest yang vote vote ni,hihi :] Orang lain yang patut menang tapi disebabkan vote ,orang yang bnyak kena vote tulah pulak yang menang :[

Wansteddy Tales said...

Wan_hazel ~ akak kalau pengalaman pasal budi2 ni in realiti ada. melalui blog pn ada. sbb tu rasa cam xberbaloi terlalu baik dgn individu yg xdikenali. Silap haribulan, kita kena hentam balik. Cam kes akak bulan 1 lepas dgn sorg blogger tu. Sampai skrg akak fobia nak ada anak didik hahahah... biasalah Wan, time senang, kitalah angel dorg. Time kita susah, jgnkn nk sokong, nk pandang pn xnk dah. Bermakna? org2 camni xboleh dibuat kawan baik. Cukuplah berkawan ala2 kadar je. Kita kena pandai menilai spesis manusia ni, nak2 manusia ni memang pandai berlindung balik 'muka dan nama' baik2 hohoho...

Wansteddy Tales said...

Anis Diyana ~ Kalau contest 50% juri 50% vote myb akak consider nk join. Tu pn peratus nk menang tipis gak kalau2 penganjur buta mata tgk vote tgi melangit! hahahha

eima said...

klu ko mintak tolong pun ...mmg aku tak tekan button like tu sbb nk login facebook pun tak leh ... opis aku bloecked...huhuhu

Wan_hazel said...

hahhaa...betul tu kak...Alhamdullillah setakat nie Wan tak pernah nak lupa budi orang..akak tetap sifu Dolly Wan..Law tak kerna akak..wan tak taw apa tu dolly doodle semua tu..memang tak taw lansung..spesis manusia nie pun punya pelbagai ragam..ada yang btopeng ada yang buaya dan ada yang macam lalang..tak lama lagi mungkin akan ada istilah "FOBIA bbudi dengan manusia"..

pape pun kita enjoy je lah kan kak..hidup mesti diteruskan..eceh..Wan sntisa sokong akak..peace sikit

Adyshariz said...

sb tu malas nk join contest mcm ni, kalau yg besar2 punya,lagik la susah nk menang..huhu..takpe wan, byk lgik contest yg lain..hilang satu, 10 datang..kan..kann

Mama Zharfan said...

tension bab2 nak raih undi..me terjoin gak sbb kdg2 hadiah sgt tempting..

yantz-yeem said...

terpaksa gak tebalkan muka nie salah satu cre n initiatif kita...at lis ada usaha....so far baik join yg ada judges...wehhh aku salu vote tuk ko k...kena byk wat promosi..cis ganjaran yg aku bg tu byk tu wehhhh pe lagiks?jom vote aku hari nie...hahahahahah

Em's Family said...

same la jugak.. malas nak vote vote ni.. selalunyer mira cume mintak vote dari orang biase2 jer.. lepas tu itu jer lah , no further effort hehehe..

anyway, kalau nak tahu, sekarnag ni by right LIKE contest dah tak boleh dah, kite boleh report je kat FB kalau ade organizer buat cam gitu..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

wan terlupa lagi satu.. tengok masa... kalau tak busy sempatla meraih undi hehe...

deqlis said...

a'ah samalaa susah nk menang contest vote2x nie...tp tak serik gak cuba klu terbekenan tue hihi...

lagi satu contest top referrer..kadang sedey menyelubungi diri... kita ajak org tu, org tu buh nama org lain as referrer...kdg2x mcm pilih kawan baik sendiri dulu as referrer dari org yg mengajak awal2... sabok jerk laa..

Wansteddy Tales said...

eima ~ dugaan... opis kitog pn kena block waktu keje. waktu rehat n balik on la. tp waktu rehat toksah la nk online. server down terus sbb pakat2 buka FB! hahah

Wansteddy Tales said...

Wan_hazel ~ Pd akk Wan lebih patut dpt penghargaan tingggi atas usaha gigih wan. Even akak study n kerja dlm bidang ni. masih bnyk benda yg akk sndri xexplore lagi wan dah terer manipulate dlm design Wan! Superb! Sbb tu akak kagum dgnhasil kerja n usaha wan. Salute dik!

Wansteddy Tales said...

Adyshariz ~ yosh! itulah semangatnya. kdg2 mmg bikin frust tp frust kita xkemana. yg patut frustnya penganjur sbb dorg yang terang2 tertipu haha

Wansteddy Tales said...

Mama Zharfan ~ dia kena tgk comper. kalau calang2 comper xboleh nk teruskan sbb lemah smgt cam wan. salute dgn k.suziey dan lan2 yg kuat semangat join cnts gini. klu wan separuh jalan dah stop. hahah

Wansteddy Tales said...

yantz-yeem ~ alahai... aku tolong vote gak apa... senyap2 dgn ikhlas. Kalau aku bising2 gegak gempita tp hati xikhlas xde maknanya jugak betui tak? hahha

Wansteddy Tales said...

Em's Family ~ kita sespesis ni mira hahaha... kerja separuh jalan je. ssh nk harapkan org bantu kta dgn ikhlas. ada xada je la. wan tgk dok bnyk lagi cnts2 like2 ni mira. mengarut je la kan...

Wansteddy Tales said...

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) ~ Aha! Itu yang tepatnya. Al maklum mengarang time bz, apa yg terlintas kat kepala je taip. isi2 penting lain bnyk tertinggal hahahah... Trimas Ila, sudi ingtkan. Masa itu satu keperluan jugak!

Wansteddy Tales said...

deqlis ~ sama dgn je la kan.. kdg2 tension tgk statistik yg tiba2 naik padahal kita pn usaha jugak xnaik2. tu timbul isu logik ke xlogik hahhaha

Cute MuM said...

saya sudi membantu..
sebab tak rugi apa pon kalo satu vote tue.. kalo ada rezeki menanglah.. kalo tak, gembira tgk kawan yang menang..

cute mum sama gak.. kawan fb semua saudara n rakan sekolah.. tapi nak tolong vote sangat susah.. harapkan kawan2 blog yang sudi jerlah..