Nuffnang

Thursday, January 27, 2011

Updated Editor Blogspot Tutorial

Adakah kalian perasan perubahan dalam gadget blogspot termasuk di bahagian settingnya sekali? Minta maaflah cakap. Aku baru tahu minggu ni. Itupun masa tengah kalut cari penyelesaian masalah dengan blog aku baru-baru ni. Terjumpa penambahbaikkan dalam post editor blogspot.
Rupa lama post editting

Caranya... kalian boleh pergi kat Design ---> Setting ---> Basic ---> Select post editor ---> klik Updated editor (Recommended) = Siap!
Format baru. Kalau klik gambar yang kita upload ni pun macam-macam fungsi ada.

Yang paling besh kalau nak add images tak payah dah nak klik satu persatu gambar dan tunggu sampai berjanggut. Dengan format baru, select je banyak mana gambar yag kita nak terus upload. Senang.

Lagi nak besh ada pulak icon pilihan dari sumber mana kita nak upload gambar. Rujuk icon kiri gambar di atas.

Boleh nampak perubahan ketara dalam setting lama dan baru ni. Setting baru lebih banyak fungsi yang sebelum ni kita kena buat dua kerja kan. Tapi kali ni dengan klik mouse je dah setel :) Tak dinafikan buat permulaan agak pening nak gunakan post editting baru ni. Aku pun baru nak membiasakan diri. Pendapat aku format edit post baru ni memang besh! Sebab fungsinya lebih memberi banyak manfaat dan memudahkan blogger. Selamat mencuba!

4 comments:

Memo_Hazel said...

mklumat baru laa. (:

Wansteddy Tales said...

Memo Hazel ~ besh juga post editor baru ni Memo. Tapi akk tgh jakun2 lagi ni. bnyk nk explore lagi ;)

Adil said...

eh rasewnyer dah lame nih,mse sye mula buat blog disember tahun lps..

hmm tapi x tau r..entah
huhhu XD

Wansteddy Tales said...

Adil ~ owh yeke? Sungguhlah jakunnya hakak ni hahaha... tp format yg ini mmg bnyk memudahkan kerja blogging kan? nak2 part upload gambar tu ;)