Nuffnang

Kisah terkini Wansteddy's

Monday, February 14, 2011

My 1st animation dolly!

Waiiii sukanya aku! Inilah pertama kali aku paparkan dolly aku dalam bentuk animasi. Selalunya aku teruja tengok dolly Korean dalam website fav aku. Pastu kawan designer aku, Acurose pun selalu paparkan dolly animation besh-besh. Akhirnya terlaksana impian aku nak paparkan dolly sendiri dalam bentuk animasi. Besh...!

Owh... jangan komplen dulu... Aku pun masih belum puas hati dengan hasil animasi ni. Sebenarnya aku ambil dolly lama saja. Baru nak nge'test (pinjam ayat k.ayu arjuna yg besh, hohoho) tengok boleh jalan ke tidak misi aku tu. Sebelum jadi blogger, kerap juga aku berlatih design animation graphic.  Masa tu aku belum serius design dolly. Jadinya sekarang aku lupa skill nak design animasi ni. Baru-baru ni je terhegeh-hegeh nak design balik, macam nenek tua terdekot-dekot cari tutorial hahaha...

Kawan aku, pakar komputer, pernah bagi tips nak design detail animasi. Tapi, woa... dia punya tutorial tu... aku kena bertapa sehari suntuk belajar ilmu animasi. Serius tepu kepala aku nak study animation! Walaupun tahun lepas, aku pergi kursus flash, buat animasi la sebagainya. Aku tak rasa adobe flash serasi dengan jiwa aku. hohoho...spesis yang stick dengan satu-satu software. Percaya atau tidak. Walaupun bergelar designer, aku masih gunakan software lama untuk hasilkan kerja. Contohnya adobe photoshop 7 dan Adobe illustrator CS3! Selesa dengan versi lama. Lagipun, apa ada pada tool kalau tak reti guna :P Masih banyak yang perlu dipelajari.

Misi berjaya. Akan datang mungkin aku akan cuba hasilkan sesuatu yang lebih baik. Insya'allah...

14 comments:

Memo_Hazel said...

waaaaaaaaahhhhh!!!. comel lagi cantekkkkk. memo nakkkk!!! (:

Wansteddy Tales said...

Memo Hazel ~ ahahhaa... akk baru try test. nnt ada masa akk try godek2 dolly memo dlu n buat animasi. tp simple2 gini boleh la. blm expert lagi :)

CaDLyNN said...

ek..mata die kelip2 la..tomeiiiiiii

Wansteddy Tales said...

Cadlynn ~ plan nk buat kenyit mata. sbb 1st tutorial, malas <---hahahah nnt ada masa la explore lagi :)

iManAzRaf said...

alah... cantiknye.... cutee!!! nak jugak.. hehe... comel2... i like!!

Wan_hazel said...

alahai kak..nie wat kan wan nak study lagi nie..wan tak reti guna flash..wan ade try wat banner..tapi tak jadi lak..benci..gerak2 pun kaku je nampak..betul tu kak..adobe lame or baru same je..kelebihan tu cuma tool yg berbeza..tapi Tool baru2 pun tak leh nak guna bek tak yah kan..ehehe

i z z a said...

comel la dolly tu kak..teruja..

Wansteddy Tales said...

iManAzRaf ~ ahahaa... malu nak bagi kat org dolly yg xcomplete cmni :) nnt ada masa wan godek2 lagi biar lengkap sikit :)

Wansteddy Tales said...

Wan_hazel ~ akk godek adobe photoshop 7 je buat animasi ni wan. senang sngt. sbb dia cuma convert thru phoshop juga. akk blm try guna CS3 lagi. tapi tool CS3 lagi mudah. sebab xperlu convert ke a.image gitu :) nnt ada masa akk plan nk buat tutorialnya. tah kan la bila. bz2 cmni. angan2 je la kot ahahaha

Wansteddy Tales said...

izza ~ trimas cik izza :D

kusut said...

potoshop7 rulez! lol. version yg baru2 ni makin banyak photo-manipulation je lah. berat+installation besar >_<

nice animation. org animation memang la akan kata animation tak susah, tapi siries kene tabah.

buat lagi la ramai2 animation ye.

Wansteddy Tales said...

Kusut ~ betul tu. Kadang2 tu kalau PC xde grafik kad (macam pc opis ini --> bengang sekali) kerja mudah hang! Sebab tu wan selesa dgn software lama. gasaklah buat bnyk kerja pn sbb byk tool xde. janji kerje setel dgn lebih cepat sbb xhang :)

ya lor... kwn wan buat animasi dlm masa sehari je dgn superb style! tp wan... aduhai... yg simple2 sebegini je la mampu utk 1st start. hahahah

Ezay Hadry said...

lawo2 tu dolly kak wan...
huhu ezay tk ksmpatan lagi nk blajo bab2 ni...mybe tk kreatif kot
asyik suh adik je wat..hehe

Wansteddy Tales said...

Ezay Hadry ~ akk pn study kat uitm dulu zero info psl dolly ni. cuma lukis manual je. sadis kan hahahah