Nuffnang

Kisah terkini Wansteddy's

Tuesday, April 21, 2015

Hidup susah mati pun susah

Dalam banyak-banyak artikel yang terbit kat facebook harini, artikel ini yang paling menangkap mata. Oh zaman dah betul-betul berubah. Kalau dulu orang beri pertolongan tak minta balasan, sekarang benda yang wajib dilaksana pun hendakkan upah. Nauzubillah.... Mohon aku dan keluarga serta kenalanku dihindari dari nawaitu dan hasad yang jelas.

Tak gamak nak tulis panjang-panjang. Aku kongsikan saja artikel berkenaan untuk bacaan korang. Solat Jenazah RM10 sekepala.

5 comments:

Aishah Megahasz said...

Pernah mengalami perkara yang sama. Jenazah arwah Abah baru tengah dimandikan. Datang orang masjid tanya dekat adik, terdengar dia cakap "malam nanti Tahlil makan apa?" Rasa macam nak tembak pun ada......geram.

Mama Zharfan said...

dh jd adat kot..tp kalau kat my kampung..byrn tu ikut keikhlasan dan kemampuan waris si mati...not fixed amount..RM5-RM10 tu standard rate..

Wansteddy Tales said...

Kak Aisyah, apa la dorg tu... malu la minta duit dr famili si mati. Dah la famili tu tgh berkabung/ bersedih. nk solatkan jenazah pn mntak upah. xikhlas ke kan. Besok2 sampai turn dorg lak mati, tp famili xde duit baru tau karma yg dorg buat masa hidup agaknya huhu

Wansteddy Tales said...

kak suzi, kt kg wn alhamdulillah xde lg peel pelik2 cmni. masa arwah abah wn meninggal nk jd rezeki solat jenazah dpt buat lepas solat jumaat, kebetulan jenazah smpai tgh hari dr hosp lumut. pastu masa bacaan talkin, imam yg volunteer tu sndri yg mintak nk bacakan talkin. Masya'allah... bnyk dipermudahkan.

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru? Share catanan2 sekolah atau e-books?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas mendowload dn upload music, foto-foto, video dm files lain dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)