Nuffnang

Kisah terkini Wansteddy's

Monday, November 9, 2009

Cara bina PRIVATE ENTRY

Telah lama aku idamkan nak bina private entry. Harini selepas berhempas pulas barulah berjaya menghasilkan 1st tester dan berjaya! Jadi aku rasa lebih baik aku berkongsi tutorialnya dengan kawan2 andai kata tips ini sangat2 diperlukan di masa akan datang. Terdapat 2 langkah penting.


Langkah Pertama:


Anda perlu copy paste url ini:


<script type="text/javascript"src="http://www.vincentcheung.ca/jsencryption/jsencryption.js"></script> </head>


di dalam layout> edit HTML sebelum head . (untuk memudahkan carian , klik ctrl+F untuk short cut).

siap!


Langkah kedua:

Masuk laman web ini

http://www.vincentcheung.ca/jsencryption/

Kemudian wujud 2 kotak berlainan warna (kuning dan hijau) seperti di bawah.



Kotak kuning: Type kata rahsia dalam Key. Pastikan anda ingat kata rahsia anda. Kerana tanpa kata rahsia tiada sesiapa dapat memecah masuk ke dalam entry tersebut.

Kotak Hijau: Karangkan entry rahsia yang diperlukan. Tiada limit bagi setiap karangan :-D

Bila dah siap klik Encrypt di bawah kotak hijau tadi. Kemudian akan muncul kotak merah dan biru. seperti di bawah;



Copy kod dalam HTML Code dalam kotak biru. Abaikan kotak merah. Masuk semula ke dalam blog anda. Buka New post. Biasanya bila anda buka new post, anda akan menaip. Sebaliknya paste sahaja kod HTML dalam kotak biru tadi ke dalam new post. Contohnya seperti ini:

<div id=" tR6lgzk5" title=" U2FsdGVkX199BdgX6a7QrMo01KSsir0TMzWWNddi6GdWsC/MpSKGqALyTfrPkEU2">< a href=" javascript:decryptText('tR6lgzk5’)">Show encrypted text</a></div>

Anda boleh menukar ayat Show encrypted text kepada ayat pilihan anda sendiri. Seperti; my rahsia, rahsiaku bukan rahsiamu dan lain-lain. Apabila selesai, klik publish post.


Jika ada sebarang masalah bolehlah bertanya pada saya.


PS; tips menambah gambar dalam private entry. Type karangan seperti biasa di dalam New Post Blog anda. Upload gambar seperti biasa. Selesai menaip dan upload gambar, klik kod Edit HTML di bahagian kanan New Post. Copy kod HTML tersebut dan paste dalam kotak hijau. Langkah seterusnya ikut saja arahan seperti di atas.

Selamat Mencuba!

1 comment:

fazaahmad said...

salam.
tumpang tanya,
saya dah cuba buat macam yang diajarkan.
tapi kenapa tak boleh baca entry tu pun ye? :3
tq :)