Nuffnang

Kisah terkini Wansteddy's

Thursday, January 28, 2010

Myself Papercraft


Aku lupa nak catatkan azam aku untuk tahun 2010. Salah satu azam tergedik-gedik aku nak pulun tahun ini ialah meningkatkan lagi kualiti design dan kuantitinya. Antara produk yang masih dalam proses dan kebanyakkannya masih takde mood aku nak upload dalam blog ialah, poskad, papercraft, header dan sebagainya.

Kegemaran aku sekarang merekabentuk papercraft. Sekarang aku tengah bereksperimen dengan bentuk papercraft yang paling senang nak buat dan paling praktikal.

DIY (do it yourself) papercraft memerlukan bentuk yang mudah. Andaikata nak diberikan kepada jiran tetangga, papercraft jenis ini paling mudah nak dibentuk. Cuma cantum-cantumkan bahagian sisipan. Kalau papercraft jenis berbelit aku tak jamin mudah. Aku sendiri menyediakan bakul-bakul sumpahan bila nak lekat-lekatkan bahagian cantuman asyik gagal je. Nak-nak bila gam asyik tertanggal atau bahagian tampalan tersasar ke tempat tak sepatutnya. Rugi kertas nak kena cetak semula. huhu...

Perasan tak muka my papercraft tu ada iras-iras muka sape? kui3... bajet muka sendiri la. Mata cepet hidung tak mancung bibir tak seseksi angelina jolie. Aku le tu. Design Papercraft 'aku' pertama yang aku dah print dempak dan menampakkan kegemukkan aku. Tak jadi aku nak upload yang sudah siap tu sebab aku nak teruskan baki-baki eksperimen dulu. Bila dah puas hati dan siap dipasang nanti aku tunjukkan hasilkan. wah3...

ps: muka yang takde ekspresi sebab aku belum pelbagaikan lagi muka 'aku' tu kohkohkoh...

13 comments:

i z z a said...

ala..geram nyer nengok design2 nih..akak gn illustrator ke??harus kena blaja nih..hehe

wansteddy said...

izza... tool nya sama saja dgn potosop. blh study sndri nk bg xpert sbb xsusah pn nk xplore2. teruskn minat mendesign izza! akak sokong caiyo2!

Zana said...

salam wan, salam ziarah, thanks sudi jengok ke blog zana.

a'ah wan, tu bkn kepala baby, kalau ada baby mesti la seronok..

cantik aaa wan buat design ni? pakai photoshop ke?

wansteddy said...

salam zana :)

saya doakan zana cepat2 sembuh.
design tu wan guna a.illustrator. tp save png guna photoshop jugak :)
baru belajar explore2 buat papercraft zana. itu la, plan asal wan nak bagi semua peserta conway SURPRISE tu saguhati papercraft muka masing2. tp xsemptlah zana nk siapkan semua. lg satu segan lak kalau xmenjadi huhu...

♥♥syahadah♥♥ said...

muka ko ke tu...muka aku cam mana pulakk..eh ada hati suruh ko karikultorkan..ikikik

[-suziey-] said...

oooo mmg area designer.pttla guna photoshop n illustrator..bestnye..msti kreatif..banner pn cun jek..hehe..

wansteddy said...

aku fhm mksd ko hada. ngahhahaa.... tu le ble aku nk buat papercraft muka korg dlu aku terpk. mampu ke aku nk godek2 semua karikatur korg? kang muntah aku tak sempat buat semua ngahahahaa....

suziey...biasa je suziey blm taraf otai. cm saya kata kat blog suziey tu, software edit pic yang bagus Adobe Photoshop Lightroom. cubalah suziey. my fren kata bagus n cepat nk edit pic. zruppp zruppp siap. kata dia la. saya blm install lagi kui3...

wan senari said...

ape tu paper craft kak.. terutama yg akak tgh wat ni.. erm kurang paham la.. erk..nampak cam menarik jer.. sbb kak wan klu wat pa pe..slalunye mmg cute2..geram je tgk!

wansteddy said...

papercraft ni cam origami ida.
contoh sedia lekat ada dlm link ni:

http://wansteddy.blogspot.com/2009/11/segalanya-my-design.html

bawah tajuk:DIY 1st review my Dolly Box

bnyk nk kne belajar lg ida. k.wan bru beginner. otai papercraft tahap bina menara klcc siap dgn miniature lagi wuhuuuu... kagomnya2...

Baiti said...

teruskan berazammm

wansteddy said...

thanx baiti :)

nza said...

mmg kreatif la wan nie.....kak nza pn minat bidang seni ni ttp nk wat camnekn dh masuk bidang lain...ttp kt sekolah masih tetap jd pengerusi panitia Pndidikan Seni Visual...

wansteddy said...

patutlah anak2 akak ada bakat seni. menurun dr k.nza la ni :)

alah kak, xsemestinya kena ada kelulusan bru kita involve dlm art kan. juz minat dh mencukupi.

saya kenal jugak otai yg expert art tp xpenah study tgi. org suka gak artwork dorg. minat+rajin=menjadi :)