Nuffnang

Tuesday, January 19, 2010

Percutian di Genting Highlands


Disebabkan gambar-gambar dalam simpananku disimpan dalam komputer di rumah. Memang berkesempatan nak update kisah-kisah bergambar. Thumb drive aku pulak diganggu masalah virus. Kadang-kadang boleh copy gambar, selalunya susaaaaahhhhh nak copy. Bengang okey.

Kisah bergambar kali ini tentang lepakian di Genting Highland pada hujung beberapa minggu yang lalu. Ketika ni adik bongsu aku datang ke Kuala Lumpur. Budak ni baru habis SPM. Jadinya aku suruh datang KL untuk rehatkan minda (cey ceyyy) selepas menduduki peperiksaan besar. Seronok juga lepak2 di Genting Highlands. Ini kali ke 3 aku ke Genting. Kali pertama dulu bawa dua adik-adikku ini jugak. Masa tu tengah mengandungkan Damia. Sedih je tak dapat sertai banyak permainan outdoor. Tengok je la dua beradik tu termasuk en.hb bermain-main. huuhu.....

Sebenarnya jarak rumah ke GH ni bukanlah jauh sangat. Tak sampai sejam dah sampai ke puncak. Tapi kitorang memang tak ambil kesempatan langsung nak bercuti ke sana. Kalaulah kena pindah kerja ke Putrajaya barulah rasa nyesal kot tak hargai peluang bercuti di sekitar Kuala Lumpur dengan lebih baik. Dekat-dekat tak nak pergi. Dah jauh baru terhegeh-hegeh nak pergi ngahaahhahahaa....

Jalan naik ke Genting Highlands. Seronok sangat sebab cuaca baik. Tak hujan tak panas tentunya. Tapi pengakuan aku, aku suka jalan naik je jalan turun aku tension sebab tekanan udara buat telinga aku hampir tak dengar apa-apa dalam tempoh lebih seminggu selepas turun dari Genting ini. Rasanya sama seperti tekanan ketika kapal terbang turun nak mendarat. Sampai sekarang aku tak suka naik kapal terbang biarpun tiap-tipa tahun wajib balik kampung naik kapal terbang huhu....

Damia baru bangun tidur. Pelik-pelik kena turun banyak esklator. Monyok je sebab lapar.

Dalam gelung-gelung esklator jalan turun ke taman tema indoor. Untuk turun saja kena melalui banyak esklator.

Turun dari esklator inilah permandangannya. Melangkah masuk ke kawasan indoor.

Baru sampai. Nampak saja suasana happening dalam taman tema indoor ni terus jerit-jerit seronok sebab suka tengok banyak sangat mainan besar-besar berwarna warni. Seronok pulak bawa Damia berjalan ke Genting kali ni sebab dia dah besar dan lebih peka dengan persekitaran.

Sambil-sambil tunggu ayah, acik dan asu solat, aku bawa Damia meninjau-ninjau bahagian luar hotel Genting. Masih ada perhiasan berlampu musim krismas ni. Damia suka tengok lampu yang cantik-cantik ni. Waktu ni petang tapi dah macam malam sebab cuaca. Tapi kalau tak berkabus pun tempat ni memang nampak macam malam sebab di bahagian bawah bangunan.

Damia temankan ayah beli tiket. Kali kedua dulu pergi dengan famili abang, kami tumpang senang sebab harga tiket murah ikut rate tentera. Kalau ikut harga pekerja lagi murah. Ada juga kenalan dari kampung bekerja di bahagian tagging tag tu tapi seganlah pulak nak kol-kol mintak diskaun kui3....

Tengoklah Damia tak nak duduk diam. Dia memang perhatikan benda ni dari mula kami sampai. Nampak saja benda alah ni dia jerit "Yeeaaaaaayyyy...!!!" Happy mood je. Aku paksa adik-adikku naik sekali. Ikutkan dorang memang tak nak naik benda ni. Segan kot sebab mainan untuk budak-budak. Lantak koranglah asalkan semua ada dalam menan ni ngahahhahaaa... Kakak yang pendesak!

Acik Atin melayan Damia. Sibuk je Damia nak mintak lepas. Kekonon nak jelajah sendiri benda alah ni. Yang aku dok risau sebab tinggi. Gayat tu.... huhu....

Dari kiri: en.hb my laling, Damia my lovely doter, Azli aka Ely adik bongsuku (ramai peminat ngahahhahah), Azrin aka Atin adikku budak UIA giler game macam aku kui3 serta diriku yang langsung tak kontrol ayu. Masa ni tengah tunggu monorail nak keliling taman tema Genting. Kitorang penumpang terakhir. Selalunya bukak sampai pukul 8malam. Tapi haritu tutup awal. Mungkin sebab cuaca yang berkabus tebal. Tapi aku rasa naik monorail kali ni tak la sejuk sangat macam kali pertama aku naik dengan famili abangku dulu. Sejuk-sejuk kat tangan dan muka tu biasalah.

Cubaan Damia mengangkat bola boling. Jenuh kena kepung jari dia dari kena himpit bola kat sisi-sisi tu. Jari aku yang bengkak bengkil kena bola huhu... Sibuk nak angkat bola tau. Kalau ringan takpe la anakkkkk.... Sabo je la.

Azrin tengah uji bola. Bengang je dia bila adiknya naik markah dulu. Pastu aku lak TERambil satu mata kosong untuk dia. Mood dah line oren je sebab marah kat aku markah tak naik-naik, ngahhahahaa.... pastu dia cover balik potong markah aku. Ye... lupa nak mengaku akulah yang dapat markah paling corot haritu. Bukan sport lady la aku.... kantoi je bab sukan-sukan ni huhu....

Azly dengan aksinya. Pertama kali dia main 3 tahun dulu merasalah aku tengok hasil balingannya ke belakang! kui3.... sekarang dah hebat sikit. Dia yang mula-mula high score.

En.hb baling bola boling sambil dukung Damia. Hebat sungguh sampai bola masuk longkang kui3... Sebelum tu aku ada bawa Damia tolong tolakkan bola untuk aku, memang hebat Damia tolak sampai bola tersekat tengah-tengah longkang! kui3...

Tengok tebalnya kabus. Mula-mula kami ke Genting dulu kami tak tahu gambar blur-blur macam ni disebabkan kabus. Nak-nak masa tu bergambar di bahagian outdoor semua gambar jadi kelam-kelam. Bila dah masuk indoor baru tahu. Jakun sungguh masa tu. Kali ni aku ambil jugak gambar dalam berkabus ni nak uji sama ada kamera yang ini boleh tenggelamkan kabut kabus. Heh! Berangan je la.... macam power sangat kameraku ini kui3....

6 comments:

onniey84 said...

bestnya jalan-jalan...sri nak pergi tp mcm jauhhhh sgt

i z z a said...

bestnyer g coti2..wah3..damia nak main boling yerk..

♥♥syahadah♥♥ said...

yang beratur panng tu sure nak naik caterpillar train tu kan..heheh

wansteddy said...

oniey...sekali sekala trun KL singgah la genting sekali. seronok...

izza...ayahnya suka bawa damia tgk boling. dia pn kalau tgk bola dah tahu sebut "PoWWW!!" bola strike kui3...

hada...betul3. ramai gle. siannya yg kt blkg2 tu xsempat naik sbb dorg tutup awal. sep bek ktorg sempat naik :)

yantz-yeem said...

best nya aku gaks yg dah lama x jejak kaki ke genting...xpo 1 hari nnti akn aku panjat gaks genting nie...ekekeke...mesti aqil pon suke...

wansteddy said...

excited budak2 tgk serba serbi merelip dlm genting tu. sonok bawak anak2 jln2.