Nuffnang

Kisah terkini Wansteddy's

Wednesday, March 24, 2010

Ulang tahun ke 2 Damia

Harini dah masuk 25hb. Ikutkan aku nak update cepat-cepat cerita tentang Hari Jadi Damia ke 2 tahun ni. Tapi sebabkan banyak kerja rumah nak kena diselesaikan dulu, bertangguh la jugak.

Aku bercuti mulai harini hingga Jumaat. Selain sebab nak jaga Damia sementara pengasuh Damia bercuti. Aku nak temankan keluarga kakakku dan adik-adikku yang bertandang di rumah. Bukan selalu mereka datang. Semestinya peluang ni aku ambil untuk penuhkan aktiviti bersama-sama mereka.

Awal pagi kami dah bersiap-siap ke KLIA. Kami hantar mak dan abahku yang nak tunaikan Umrah di Mekah. Seronok bila berkumpul satu keluarga besar untuk tujuan yang satu ini. Sayangnya keluarga abang je tak dapat ikut hadir sebab dorang jauh nun di Kota Kinabalu, Sabah. Tapi titipan kasih tetap bertandang buat mak dan abah. Abang telifon jugak mak abah untuk bertanya khabar. Tengok muka mak, nampak sayu je sebab keciciran sorang lagi anak menantu untuk temaninya ke Mekah.

Macam mana pun segalanya berjalan lancar. Tapi kena ambil tolak masalah kekalutan sebab mak dan abah agak lewat nak masuk balai berlepaslah. kui3... Kelakar pulak tengok wajah kalut mak. Tapi kagum jugak tengok muka tenang abah. Sikit pun tak tunjukkan resah. Walaupun berat nak lepaskan mak abah berjalan jauh. Tapi hati aku bersorak gembira kenangkan hajat mak abah nak jejakkan kaki di tanah suci Mekah akhirnya termakbul. Syukur alhamdulillah...

Sekitar jam 4petang kami bergegas ke Angkasapuri. En.hb nak hantar kerja ofisnya pada kakitangan di Angkasapuri. Seterusnya kami bergegas pulak ke KLCC. Tujuannya nak jumpa abang ipar dan anak saudara sulung yang menunggu kami di sana. A.Kerol tak sempat hantar mak abah ke KLIA sebab dia dan Ekal sama-sama baru sampai dari Gerik. Perjalanan dari kampung ambil masa yang agak panjang. Jadinya memang tak sempat walaupun cuba bergerak cepat. Makan malam je di food court KLCC.

Kendian kami ke Pertama Kompleks cari kamera untuk kakak. Kamera lamanya dah rosak. Dan ya, jangan diharapkan kameraku. Dah selamat sampai di Mekah dalam genggaman mak. Sekurang-kurangnya sampai jugak wakil diriku di Mekah kan hohoho....

Sambutan Hari Lahir untuk Damia, tiada. Kesian pulak pada anakku. Memang aku tak rancang apa-apa sebab pertama, aku takde jemputan dan kenalan nak ajak join party besday. Kedua sebab Damia alah telur dan sememangnya kek ibarat taboo untuk Damia.

Memanglah boleh beli jugak kek, buat party dan acara potong kek dengan Damia. Tapi kenangkan Damia dah pandai minta-minta. Tak sampai hati pulak nak makan depan anak. Sedih la pulak kita sedap-sedap makan, dia telan air liur je.

Tapi tengoklah macam mana. Mungkin aku akan fikirkan cara lain untuk sambutan hari jadi Damia ini. Semoga ada jugak sedikit kenangan sempena hari jadinya ke dua tahun.

Melihatkan pada ragam Damia terkini. Aku ingat-ingat lupa anakku dah injak setahun lagi usia. Rasa macam magik je suasana ni. Rasa macam baru semalam aku masuk keluar wad bersalin dengan pangku baby kecil. Sayu dan terharunya kurasakan.

Ah, jiwang pulak aku dinihari ini hohoho...

11 comments:

nza said...

hepi besdy Damia..moga jadi ank yg pintar, solehah n menyenangkan hati ibu n ayah...amin....

chugie said...

wah.. damia dah turn to 2 ye.. alhamdulillah..

Selamat hari lahir damia sayang..

p/s: lamanye cuti.. syok kn!

Wansteddy Tales said...

trimas k.nza, amin...

chugie... trimas chugie. seronok dalam risau ni chugie. sbnrnya saya xrela pn nk cuti lama sbb nk simpan cuti. tp kenangkan pengasuh damia dlm keadaan darurat (msh kesihatan anaknya) dan famili kakak pn di rumah, mood happy lah jugak :)

babah nemi said...

ic my niece already 2 years aaa... sori la pak long lmbt wish n takde hadiah nak bg..tggu la pak long blk ekk..ok hepi besday damia semoga semakin sihat dan semakin pintar..luv u..

emmm..sedih tul tak dapat anta mak n abah..dengar suara mak pun abg dah sayu..huhuhu..

hati - ema said...

selamat hari lahir damia... dah pandai mintak - mintak ek?

mintak adik tak tu? hahahaha

ieda said...

happy birthday damia..
takleh buat kek takper..buat ja pulut kuning..boleh hias2 gak.

Wansteddy Tales said...

abang... aku faham2x... mak abah pn nmpk gak sayu masa nemi ckp dgn dorg. masing2 sembunyi rs sedih tu. tp muka mak nmpk sngt huhu... xpe abg, yg pntg mak abah slmt tiba dan smapi ke sini semula. plg pntg ibadat dorg diterimaNya. trimas wish damia. xyah gft yg penitng igtn tulus ikhlas tu. syagdu pulak kurasakan huhu...

trimas ema... mntk adik tu tak reti lagi. confirm xnk ajar hohoho....

trimas ieda... pulut2 pn damia xboleh makan lah sayang. dia alah jugak pulut2 ni. klu makan makin naik ruam dan rasa gatalnya. 2 psl mmg serba slh nk buat besday party utk damia. serba tak kena.

i z z a said...

dh besar damia..dh 2 thn..kesian pulak kn x bleh nk mkn itu ini..

Natasha said...

happy birthday damia

kakyong said...

wans,
rasanya ade resepi buat kek tanpa guna telur.. mertua i buat moist kek tak guna telur u.. tp i xde resepinya... huhuuu.. nanti kalo tingat nak minta, i kasi u yer... sian lak kan kat anak dara mu itu...

Wansteddy Tales said...

trimas izza.. itu le dugaan utk damia. kne sekat bab pemakanan. sep bek kecik lg xtau pape. klu da besar sok bercampur dgn kawan2 skoll tah apa leh jadi. riso gak

trimas k.tash :)

k.yong... penah dengar gak kek tanpa telur ni. tp wan tgk kat barat je. kat malaysia ni xtau la ada xde kedai kek buat kek tanpa telur. siap penah kena gelak dgn tokey kedai kek ble wan tnya ada tak jenis kek xguna telur huhu