Nuffnang

Friday, April 23, 2010

Blog sudah tak relevan?

Betul ke berBlog tak lagi relevan? Aku memanglah kategori blogger tegar. Kalau tak update sebarang entry baru dalam sehari rasa tak senang duduk. Nak-nak hari sabtu dan ahad. Aku memang jenis malas nak bukak komputer. Jadinya terperuk diam la sepanjang dua hari blogku tidak terusik. Tunggulah hari kerja, insya'allah rajin aku menulis. Kalau tidak cerita peribadi pun adalah entry merapu, asal sedap aku menulis.

Baru-baru ni seseorang telah meluahkan buah fikirannya. Katanya berblog sudah tidak relevan lagi. Dah agak ketinggalan zaman. Orang tua muda semua gunakan Facebook sebagai teras hubungan baru. Ye ke?

Pendapat aku la, berblog ini, tidak lah ketinggalan pun. Tengok jenis blog jugaklah. Kalau dah jenis sunyi sepi takde apa-apa info, takde apa-apa dekorasi dalam blog, jangan komplen kalau takde pengunjung sudi bertandang ke blog tersebut. Aku sendiri sedar blog ini pun jenis kurang pengunjung, tapi aku tetap juga berblog.

Teknologi memang begini. Kita nak bergerak ikut teknologi pun kadang-kadang dah mampu dah. Kalau dulu manusia berhubung melalui pondok telifon, kemudian telifon rumah, kemudian henset, kemudian internet dengan pelbagai saluran. Kalau dulu friendster, myspace memang popular. Kendian blogspot, kendian facebook. Makin lama makin banyak saluran yang boleh menjadi landasan hubungan sesama kawan.

Aku tak cekap berFB. Dan aku kurang minat FB kerana keterbukaannya, menyusahkan. Kalau berblog sekurang-kurangnya ada pelindung sikit. Tapi tak tahulah esok lusa bila aku ketagih berFB pulak dan abaikan blog ini. Walau bagaimanapun, aku tak nak la nak pandai-pandai komplen orang lain ketinggalan zaman sedangkan aku dah maju setapak berFB.....

Podah!
aku ~ Masih setia berblog

10 comments:

QuEeN Of 2 Heroes said...

kuat pengaruh pesbuk nih....makcik2 sy pun ade pesbuk..keke :p

Ieda Al-Habsyi said...

ekeke!! kak wan sama la ngan ieda, kalo sabtu ahad memang tak bukak blog, kalo bukak pon kejap je, nnt anak pon sama mentendeng tepi komputer, heheh! :)

Wansteddy Tales said...

nadia... ow.. terkenang kisah ofismate di add mak mertua n d geng! gelak bahak kitorg tgk FB member tu. sudahnya dia serba slh. xterima kang majuk mak mertua. terima kang dgn segala konco2 mak mertua join FB dia. ngeri2...

Wansteddy Tales said...

ieda... betul3... kita nk hadap komputer yg si kecik sibuk2 la nk dok atas riba. mmg xjalan blog haha

wan hairunizam @ cob acong said...

ok apa blog..dia macam episod komik la..kita yang follow ni dok tunggu je keluaran next..yang tak follow tu payah cakap la..

fb pun ok sbb bole dapat contact kengkwn sekolah yang lama lost tu..tp terlalu open la plak klu klu untuk meluahkan rasa hati..takut terhilang kawan bertambah musuh la plak..

abang rasa camtu la.. :)

Wansteddy Tales said...

abang... aha, betul tu. cumanya rs xbest la ble org terlalu terbuka nak kondem2 kita ni. tah pape. dah xminat berblog jgn la kutuk2 kan heheh. xlama lg ble FB pn dah tak laku sngt myb dia baru rasa nak kisah.

Asz said...

saya akui, sejak ada FB mmg kurang sket nk berblog ... tp dari dulu pon niat saya ada blog adalah utk meluahkan perasaan & pendapat ... kalau ada pembaca, adalah ... kalau xde pon xlah saya risau & sedey ... coz yg berblog nih pon ada mcm2 jenis, yg suka2, yg nk carik duit sampingan ataupon yg mmg suka dan pandai menulis ... tepuk dada tanya selera ...

tp yg pasti ku sudah addicted ngan FB ... hehehe

Wansteddy Tales said...

Asz... saya jenis menulis utk luahkan pendpat asz. dulu saya mmg xbergaul dgn rakan2 ofis. saya sorg2 je. cara nk komunikasi dgn org luar melalui blog la. alhamdulillah, ada hikmahnya saya berblog. saya mula rapat dgn kawan2 luar malah kwn2 ofis pn dh mula berbaik dgn saya kerana blog. saya pn xkisah kwn2 yg aktif FB dan krg berblog. saya xpaksa dorg ikut berblog mcm saya. cuma agak terkilan bila ada je yg suka2 lantangkan suara ckp bkn2 mcm saya ni kolot sngt huhu... tp xde la marah pn, cuma rs terkilan skit la. myb2 suatu hari saya pun ikut jejak asz, aktif berFB dan krg berblog. sbb tu saya xkondem pulak member tu yg konon hebat berFB hahaha...

wantzknight said...

haha..mari la try2 Fb..yg sonoknye bley jumpe balik kawan2 dari skulah kecik smpai la skulah besar..haha..
well,kalo dah try baru kte nmpk pro n cons..
aku xde la condemn blog,tp aku jenis mls sket nak ade idea tulis2 lam blog nih,even blog aku pon tak maju kemane..haha..
well,Fb much more easier la kot..n more fun too~huhu

Wansteddy Tales said...

atin... aku malas nk ketagih la. kalau start ketaguh tu bersawang mawang blog aku ni huhu