Nuffnang

Kisah terkini Wansteddy's

Monday, August 9, 2010

Onemanga ditutup


Bagi yang tak tahu apa itu onemanga.com. Ia merupakan sebuah website yang memaparkan pelbagai jenis manga secara percuma. Kita boleh baca secara online dan yang bestnya website ni selalu update manga terkini. Antara manga kegemaran aku, Naruto, Bleach dan lain-lain lagi. Tapi agak lama aku tak singgah ke website ni sebab sibuk dengan tugasan kerja.

Semalam ketika aku masuk semula website ni tengok-tengok dah tak boleh baca manga dah. Bukak siri manga yang lain pun tak boleh jugak. Aku dah panik. Ingatkan aku sorang je kena. Tapi bila dah semak-semak homepage barulah tahu masalah sebenar.

Website ni terpaksa ditutup kerana pemiliknya nak jaga hak milik terpelihara pelukis-pelukis manga. Ada juga manga yang tidak dilabelkan hak milik juga ditutup. Nak beri hak sama rata. Sayang sekali. Tapi aku jamin pemilik website ni tentu dah kaya sebab memang website ni sangat laku macam pisang goreng panas.

Lebih ramai yang suka singgah website ni sebab rajin update manga-manga terkini dan paling best ianya percuma! Tak payah nak register bagai benda-benda yang menyusahkan. Takde spam takde virus penyibuk menyelit sana-sini.

Sayang sekali dah ditutup. Huhu... sedih aku.

5 comments:

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

saya yg mmg tak tau benda ne mesti ingat restaurant bila baca tajuk..
tp bila baca kat dalam..mangga ke??
baca banyak2 baru paham...

Wansteddy Tales said...

Baby ~ hahhaa... saya pn mula2 dulu xtau jugak apa tu manga. tp bila dah mula baca dan download jd ketagih baca pulak. xboleh mulakan blk mood baca manga ni xjd kerja lain nnt. 1 hari suntuk hadap manga je nnt >,<

Baby: dah decide jenis dolly? baby dgn eima je blm decide lg nk dolly macam mana. pemenang2 lain semua wan dah kirimkn hadiah dorg. kesian pulak kat baby n eima dpt buku lambat ><

maslinamansor said...

boleh baca komik secara online?
Kenapa saya tak tahu...?

.::Ge3bJiB::. said...

kesian my boo da hilang sumber tpt buang masa ... :D

Wansteddy Tales said...

maslina ~ kbnykannya jenis manga. lukisan jepun. kalau comic amerika rasanya susah skit nk online. dorg ni plg menjaga hak2 terpelihara ><