Nuffnang

Wednesday, February 9, 2011

Besh....!!!

Biasa dengar perkataan tu? Aku tak pastilah siapa yang pernah gunakan perkataan ini sebelum aku. Takde copyright pun dengan perkataan kegemaran aku itu. Dari zaman sekolah terbiasa guna. Kadang-kadang kawan aku cakap... "ko ni pelat ke? Tak reti-reti nak sebut Best dengan betul?" Begitu juga kadang-kadang tersasul dengan kawan-kawan lain. Yang pertama kali dengar, tentunya berkerut muka tengok aku atas bawah, atas bawah... Mereng ke apa budak ni. Agaknya demikianlah yang dorang pikir. hohoho...

"Besh adalah perkataan yang bermaksud Best.
Dalam erti kata lain. Seronok,  bagus, baik, sesuai."

Ikutkan banyak prosa kata yang aku suka suki cipta sendiri. Tapi makin lanjut usia begini. Kata-kata hikmat tersebut kian kurang digunakan. 

Aku suka subjek Bahasa Melayu. Aku selalu baca kamus Bahasa Melayu untuk dapatkan perkataan-perkataan yang besh. Sehari aku akan dapatkan 3 patah perkataan baru untuk dibaca dan difahami. Kadang tu aku praktikkan dalam karangan BM. Elemen kejutan tu sentiasa ada, sampai cikgu pun terkejut bila baca karangan aku yang gunakan perkataan pelik-pelik dalam persembahan karangan BM.

Tapi itu dulu... Sekarang, bila dah ada internet, hobi pun dah ke lain. Malas pulak aku nak belek-belek kamus BM. Nak-nak memang aku takde kamus sekarang ni. Orang kalau malas, memang banyak alasan hahahha...


20 comments:

CaDLyNN said...

selalu gak gune beshhh tu :) macam cute..hahaha

Wansteddy Tales said...

Cadlynn ~ Yay Lynn! setuju sngt tu... mmg jelas cute bila disebut2kan ;) hohoho

iManAzRaf said...

mmg bessshhh!!! hahaha
same je kite neh... 2x5, 5x2.. haha

Wan_hazel said...

hahaha..beshh kan kak...bhsa melayu nie macam2 je pkataan yg kite leh jumpa kan..Bhasa satera paling seronok tapi macam yg akak cakap gak..Skang nie mana lah nak baca novel or kamus lagi koz dah de line internet nie..duk je dpan lappy terus on9..hahaha..

Wansteddy Tales said...

iManAzRaf ~ rasa lebih besh menyebut perkataan tersebut kan hehe

AyuArjuna BiGoshh said...

salam wan...akak nak habaq sikit..klu akak bukak blog wan guna ie tak nampak content tapi nampak gambar jer...bukak ngan morzilla baru ok :)

Wansteddy Tales said...

Wan_hazel ~ hahah... betul tu! akak dulu walaupn xpernah study sastera tapi cur-curi baca buku kawan sebab minat. Sekarang ni mmg dah takde mood nk buka buku2 lama ni.

Wansteddy Tales said...

AyuArjuna BiGoshh ~ betul tu k.ayu. wan rasa blog wan pn ada masalah dgn virus.baru2 ni microsoft ke apa ke bgtawa lebih 90ribu website terganggu sbb virus. myb blog wan pn terkena sekali. kita kan buka mcm2 site kat internet ni tu psl kot.nasip baik boleh buka dgn firefox lagi :) nnt ada masa wan kena maklumkn kat kawan2 blog nmpknya

aynadys said...

saya pon sll gune perkataan besh tu :)

mofaizmz said...

hahaha.. memang besh! pernah dengar LOL!!laughing out loud.. selalu kalau chat/komen pape ada la kan..

tapi penah dgr org ckp LOL time bersembang live?bercakap pakai mulut pn nk guna LOL.. hahahha..

e.l.i.s.s.m.i.e said...

macam my nuha sebut beshh :) bhsa pelat..hehehe

yantz-yeem said...

eh2x ko mmg pelat byk kan???hahahahha....aku kira ayat2 merapu kau tu kira pelat la yea ><<

VIVIAN said...

suka tgk dolly2 akak..slama ni memang meminati vector..suka downlod utk mainan photshop..tak sangka.. akak memang berbakat buat dolly yg cute2!

Wansteddy Tales said...

aynadys ~ besh kan ;)

Wansteddy Tales said...

mofaizmz ~ pernah terbaca isu LOL ni. sorg member FB ni sampai bergaduh berbulan dgn kawan dia gara2 sangkakan kawan dia pngil dia 'b@hLOL' salah sangka je tp gaduhnya berbulan. hahaha

Wansteddy Tales said...

e.l.i.s.s.m.i.e ~ ahahhaa... sama dgn la auntie Wan dgn Nuha nampaknya :D

Wansteddy Tales said...

yantz-yeem ~ alahai kak.... kalau aku tnya abang G antara aku n ko sapa lebih pelat, jawapan diaaaaa? hahahah

Wansteddy Tales said...

VIVIAN ~ trimas Vivian, terharu sungguh hakak petang2 gini. akak pn bnyk kena study lagi dik. Tapi mmg rasa berbaloi bila usaha keras kita dihargai :)

Wan_hazel said...

akak..nape tak wat komen akan pop up erk..sennag sikt nak komen..pendapat wan je..

Intan said...

Rajin nya Wan dulu! Intan dulu tak suka sangat nak bukak kamus...malas...ekeke :D

Besh apeee...felat-felat manja gitu...hee hee :D