Nuffnang

Kisah terkini Wansteddy's

Monday, March 7, 2011

Blog aku kena HACK???

Mesti korang musykil.. apasal la Mak Wan tu dok emosional tak pasal-pasal pagi tadi heh? Al kisahnya memang la sebab list blog kena remove. Tapi itu salah satu puncanya kenapa aku agak down pagi tadi. Kisah paling mengejutkan, bila kawan besh aku, AcuRose bagitahu blog aku hilang! Bila klik blog aku, dia pergi ke laman web tah sapa-sapa. Hingga kini aku dok tertanya-tanya. Adakah kerana blog aku kena HACK?

Kalau iya... sangatlah sayu hatiku... Masakan tidak. Blog picisan begini pun ada yang menyampah ke? Bukannya aku ni blogger kaya dengan cash Nuffnang mahupun Heartbeart. Bukannya biz online aku masyuk tahap riban-riban sebulan. Bukannya aku kategori blogger femes sampai perlu ada yang meluat. Kan.... Serius aku blank. Rasa tak percaya pun ada. Tapi itu bukan kali pertama aku kena HACK. Sebab itulah, walaupun aku panik sebentar, tapi aku boleh tenang-tenang semula bila masuk tengahari. Biasa tu bila aku alami kejutan camtu, sekilas je aku rasa sentap, pastu aku cepat sejuk. Tapi hari ni sebabkan terjadi dua insiden sekaligus aku rasa huru hara sekejap hari aku.

Pertama kali aku kena Hack dengan blog lama. My Lovely Doter n Me. Degan urlnya mummynaliya.blogspot. Aku terpaksa delete blog tu walaupun aku  rasa sayang ya amat sebab didalamnya terkandung segala suka duka aku dari mula berblog hingga membesarkan Damia. Ketika tu aku panggil Damia, Aliya. Masa tu aku belum mahir berblog. Jadi jalan selamat aku ambil. Delete saja dengan hati yang sebal.

Baru-baru ni aku asyik sangat membaca kisah kawan-kawan blog yang beli domain sendiri. Tukar blog dari blogspot.com kepada dot com semata. Nampak lebih segak kalau berdot com saja kan. Contohnya kawan blogger, Intan dengan nama blog BabyIntan.com. Cun.... je sebut.  Hati aku tumpang gembira tengok pembaharuan yang kawan-kawan buat. Dengan niat nak mengikut jejak mereka. Tapi... aku asyiklah bertangguh sebab aku fikir. Benda tu bukan satu keutamaan. Hinggalah terjadi kes pada hari ini. 

Nampaknya niat tu dah tak boleh ditangguh lagi. Aku nak kena giat bertanya mana-mana domain yang sesuai. Tak kisahah mahal murah. Demi keselamatan blog ini. Pengorbanan yang sedikit itu nampaknya perlu. Sungguh, aku masih kusut hingga saat menaip ini. Korang mungkin boleh nampak dari hasil penulisan aku ini. Kusut serabut. Belakang kepala aku rasa kejang. Leher rasa tegang. Dah mula rasa lenguh-lenguh yang menjatuhkan kedua bahu. Betul punya stress. Nantilah bila sampai masa lebih santai, aku nak menulis semula.

Aku sempat buat pilihan akhir pemenang contest Make up ur blog. Pergi Bank Rakyat tadi pun sempat aku bawa karangan semua peserta sambil tunggu giliran. Aku baca dan fahami semua isi kandungan. Masuk tadi, 3 kali aku khatamkan karangan para peserta. Dah tunjukkan pada juri umum. Dan keputusan dah dibuat. Tapi aku tak dapat nak umumkan hari ini. Hati aku sebal nak menulis dalam keadaan kusut begini. Insya'allah esok aku akan buat pengumuman rasmi. Nantikan yeh...

Hari ini penuh dengan dugaan libatkan blog. Tapi aku yakini... tentu ada hikmahnya. Kalau korang tau sebarang maklumat berkenaan domain, jemputlah titipkan komen dalam entry ni yeh. Serius aku nak kena study mana yang sesuai. 

22 comments:

Adyshariz said...

semalam pon my blog kene hack, mengelabah giler di buatnya, insyaAllah kalau ader rezeki nk beli domain sendiri, tak sanggup rasanya kalau blog kene hack lagi..sedey d buatnya

Wansteddy Tales said...

Adyshariz ~ kalau wan pk positif rasanya ada dua kemungkinan. pertama samada image kat photobucket kena hack atau widget blog yg kita pakai tu punca dia kena hack. atau mmg ada org hack. oo 3 kemungkinan. musykil kan, tiba2 je...

Wan_hazel said...

saba je kak..law akak dah taw doamian yg best akak kasi taw wan k..or wat post leh gak rasanya nak ade domain sendri..

Nad @ MamaZakwan said...

patut la semalam saya bukak blog kak wan dia gi masuk website pape ntah..tak tau pulak gitu jadiknye kalu kene hack...nap eye ade yang dengki2 gitu?bukan blog org2 glamer pun cam yg hatta dolmat kene tu, huhu! takutla pulak..insya-allah tak jadik apa2

Mama Zharfan said...

me dh kena--kan me buat entry
siyes me jd pucat lesi

me suspect blogspot tgh buat maintenance utk delete some blogs--sbb free hosting kan..berdomain tak menjamin tak kene delete oleh blogspot, unless berhosting sendiri..

tumpang promo


nak menang purse clarks ori? jom vote!

CatlinaFly said...

utk kedaigambarkami tu,mula2 nak wat sendiri(yakin giler leh belajar dgn cepat kunun hahaha) last2 burn gitu je sebab tak pandai bab2 domain.rugi rm120 di situ.mujur amik domain paling murah lah time tu..

pastu upah dgn member tu, senang keje.tak sampai sebulan dah siap-tempah dgn layout blog sekali.

first year rm300 + ubah template, tp pas ni langgan domain je rm100++ annually..

gi ke www.kuizikel.com atau kuizikel@gmail.com

tp skrg org nye tgh cuti berpantang ..maybe lagi sebulan dua dia akan aktif balik..

Ezay Hadry said...

aha btul pagi tadi ezay datang blog akak terus die g link lain..
sabar jelah akak
baru ni ezay 1st time kene spam ngan link kat blogwalking...rjin giler mamat hitam mat salleh tuh..geram3..

Intan said...

Auwww...ada pulak terselit BabyIntan.com kat sini :D

Sakit hati betul kalau blog kena hack nie kan Wan...dah lah kat situ lah kita cerita macam2 segala history bagai...huu huu...tak leh nak bayangkan if benda tu jadi kat den :(

Wan, kalau nak lebih selamat se eloknya hosting pon sendiri gak...lebih selamat coz kalau takat beli domain je tak tentu selamat lagi...Intan tak berani nak hosting sendiri so tu yg just berdomain aje...hu hu.

Yg penting kena buat backup selalu so kalau ape ape hal leh upload balik entry2 kita tu.

yantz-yeem said...

kalo blog ko yg dlu aku x leh bukk itu tandanya kena hack ke???nie mesti org BTM punye keja hehehehe...eh xde lah aku sje2 jek...

AcuRose said...

aha, ada 3 kemungkinan. nnti lah acu try tanya member opis ni, diaorg semua satellite programming engineer, kot2 diaorg boleh track apa sbb, knapa atau pun oleh siapa yg hack tu..nnti acu share bila diaorg free nnti ok. Dah byk kali jadi gerun gak tu. Langkah lagi satu wan boleh backup dulu semua entry kat blog baru, mcm backup blog lah. Cuma transfer blog je. Yg asal remain unchanged, incase benda hack ni jadi lagi.

Acu pun rasa nak amik domain gak, insya'allah. nnti ada yg cost murah jgn lupa share ok ;)..

Em's Family said...

mira pun nanti2 akan ke .com jugak, tapi nak tunggu bile dan bile.. setakat ni belum lagi

CaDLyNN said...

a'a smlm masuk blog wan pi site lain...2-3 try same gak..
ptg sikit baru ok..nasib baik dah ok..

Wansteddy Tales said...

wan hazel ~ insya'allah... akak plan nak wat gak. tp xtau lagi bila. bz sket harini..

Wansteddy Tales said...

Nad @ MamaZakwan ~ nasip baik dah ok. mujurlah... agaknya sbb wan dah ubah password tu yg selamat, alhamdulillah... langkah seterusnya, cari domain yg sesuai. serik dah berkali2 kena hack gini :(

Wansteddy Tales said...

Mama Zharfan ~ wan ada baca entry tu. sbb tu wan tingin gak nk tukar ke dot com. cuma xde la pk secepat ini. blogspot nk delete some blogger? melampaulah pula... aduhai... sayang tu kalau kena delete xpasal2 huhu

Wansteddy Tales said...

CatlinaFly ~ thanx share info Cat. Wan mmg hargainya. bnyk lagi nak kena surf2 ni. tapi xde masa nak belek2. sbb tu Wan mntk tolong geng blogger maklumkan mana2 servis yg bagus. cepat sikit langkah sbb ada dah yang buat dulu kan ;)

Wansteddy Tales said...

Ezay Hadry ~ spam ni mmg xhabis ezay. email akak teruk kena spam. kalau dpt email dr akak jual viagra tu, haruslah diketahui, spam semata2. xpernah hakak biz ubat2 gitu hahahha...

Wansteddy Tales said...

Intan ~ mesti ada... coz Intan nyer entry haritu Wan baca. kekeke... itulah. an ni takat design boleh la. bab coding2 fail. harus study bnyk dlu b4 betul2 pasti nak beralih ni.

Wansteddy Tales said...

yantz-yeem ~ kalau ko xdpt buka myb sbb aku dah delete. sebelumnya kena hack keluar segala entry tak patut. keluar macam2 benda pelik2 jelik2. smpai skrg aku bengang kalau ingt2. tah siapa la busuk hati dengki tahap tu. Harap2 selamat la hidup dia di dunia, akhirat xjamin, sbb buat dosa.

Wansteddy Tales said...

AcuRose ~ thanx share tips Acu. mmg pucat muka Wan smlm. Mujurlah Acu bagitahu, sbb kat opis ni wan buka ok2 saja. xsangka ada juga yg sudi hack blog picisan ni. Apa yg dibengkakkan sngt kat wan gamaknya. wan bukan popular. bukan juga buat onar :(

Wansteddy Tales said...

Em's Family ~ Mira jumpa info besh2 pasal domain n hosting ni share2 ye. Wan still proses mencari skrg :)

Wansteddy Tales said...

CaDLyNN ~ risau betul Wan smalam Lynn, napa la ada yg sudi buat gitu huhu....