Nuffnang

Kisah terkini Wansteddy's

Monday, May 30, 2011

Tiada teman tempat luahkan perasaan

Tah kenapa masuk kerja saja aku terus menulis karangan panjang. Luahan perasaan. Dah jadi habit aku. Bila selesai menulis, aku baca semula karangan tu. Nak pastikan takde silap huruf dan perkataan. Lepas tu save draf saja. 
 
Banyak betul entry aku aku yang tersimpan je dalam draf gara-gara malas nak publish. Pertama kerana aku rasa segan nak share kisah peribadi. Keduanya aku tak nak pembaca fikir, aku ni seorang yang kuat mengadu dan buang  masa fikirkan sangat masalah ni.

Aku memang takde kawan yang boleh dijadikan pendengar dan penasihat. Aku dah cukup, cukup, cukup serik bercerita. Pengalaman mengajar aku, jangan percaya kat sesiapa. Kadang-kadang perasaan ini buatkan aku rasa cepat nak marah, kecewa dan tertekan. Paling utama, sedih.


11 comments:

AcuRose said...

jgn sedey wan.. ni semua dah lumrah. kwn time gembira mmg ramai, kalau kwn time susah, mmg payah nak carik. klau ada pun mcm plastik, depan lain blakang lain. tpi takde lah semua mcm tu, kena bijak pilih kwn yg betul2 ikhlas. Kita tak boleh lari dari hakikat ni, byk kan besabar ye wan.

Mama Balqis BPB said...

betul...zaman skrg ni banyak muka plastik...sy pun pernah terkena...serik nak cerita...sy suka pendam ajer...tp kdg2 rasa nk gilar jgk bila tak luahkan...tp rasanya tu lagi beter than citer kat org...sy penuhkan masa yg ada buat benda yg saya suka utk lupakan semua...

Wansteddy Tales said...

AcuRose ~ trimas Acu. dlm dunia blog ni. lagi besar impak pilih kawan tu. Sbb kita xjumpa in person. kdg tu awal kenalan, baiknya tak terkata. tp bila kita dah tak diperlukan (ada kawan yg lebih popular), nak pandang kita pn xsudi. nk mengaku kawan pn xdihinginnya. mmg susah nk cari kawan yg boleh dipercayai. Syukur kenal Acu. Kawan + designer + 'kakak' yang memahami dan sekepala. setidak2nya bab2 tension dgn hal drawing, senang wan nak ajak acu berbincang dan luahkan segala. trimas Acu...

Wansteddy Tales said...

Mama Balqis BPB ~ betul tu mama balqis. hidup ni perlukan kawan walaupun hanya seorang. yg boleh dipercayai, yang xakan khianati kita, yang memahami dan dalam masa yg sama tak wujud hasad dengki kat kita. alhamdulillah... dlm dunia blog dan facebook wan kenali beberapa kawan. sayangnya dalam dunia nyata. memang xde istilah kawan buat wan ni :(

CaDLyNN said...

ala..wan..jangan sedih2 ye..
hopefully wan tenang sikit lepas tulis karangan panjang2 tu...takpe tak publish pon..asalkan terluah..jgn simpan sangat..nnti pressure..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

wan.. nape ne moody je.. nak pms ke?? ila kalau time2 pms mmg moody.. sabar wan.. hidup ne mmg macam tue.. ila pun tak ramai kawan baik tapi kalau dah start baik tue makan tahunla .. yg paling baik sejak darjah 6. ada je problem yg ala2 nak pecah kepala cepat2 contac dia hehe.. bila dah ada komitmen family ne susah nak jadi mcm zaman budak2 dulu.. so walau lama tak jumpa tapi bila calling2 tue sakan la..

Soo Bakery said...

Salam Wan..kisah wan ni mengingat kisah diri sue sendiri..kita senasib wan :( sue pun xde teman untuk meluahkan perasaan ketika di rundung duka.. sue dh serik sangat2..susah nak percaya dengan sesiapapun, pengalaman lepas cukup mengajar sue agar lebih berhati2..saat dilanda sedih,kecewa dan terluka sue hanya pendamkan dlm hati walaupun sukar utk menanggung smua tu, tp Wan mengadu pd Allah adalah lebih baik, sesungguhnya Dia Maha Mendengar..
Tp Wan okey jugak boleh luahkan dlm blog, wan ada talent menulis, sue ni tak reti nk mengarang ..anyway byk2 bersabar ya Wan :)

Wansteddy Tales said...

CaDLyNN ~ wan mmg xboleh bckp Lynn, selalu org slh fhm. kdg2 maksud wan ke lain. bunyi kat telinga org lain. myb expresi muka wan tu yg xckp gmbrkn apa yg tersirat dan boleh buat org slh fhm. Kdg2 frust je hadap semua ni. rasa mcm xboleh nk percaya sapa2 :(

Wansteddy Tales said...

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) ~ selalunya time 'cuti' wan lebih cool down. myb tekanan kerja yg menekan wan pikirkan sngt bab2 xpenting mcm ni. walhal bkn sekali dua wan dah terkena mcm ni. bnyk kali. sbb tu wan dok pikir2... mmg wan ni ditakdirkan takde kawan baik kot. huhu...

Wansteddy Tales said...

Soo Bakery ~ betul tu Sue, pada Dialah segalanya kita mengadu. Tapi kadang2 tu terasa nak juga ada kawan yg betul2 rapat, yang sudi mendengar dan ikhlas berikan pendapat. bkn mendengar dan ceritakan pula apa yg kita adukan tu kat org lain. sbb tu yg buat kawan2 dok kata wan ni xde perasaan. sbb wan xreti nak share. selalunya suka simpan je. tapi bila wan letakkan kepercayaan kat orang. tergamak pula org canangkan kisah tu kat org lain. lagi sedih. kalau kita terlajak kata, org canangkan macam benda tu besar sngt :(

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

mm.. sabar wan kalau wan takde kawan baik kan wan ada hubby & anak tercinta.. itula kawan baik wan.. jgn sedih2 k