Nuffnang

Monday, April 8, 2013

Kucing parsi bermuka eksyen!

Hari ni masa nak pergi menapau tadi, terkejut haku bila tengok ada orang jual kucing parsi. Serius comelllllll! Baka kucing jenis muka kemik tu. Sekor kaler oren, debab, tapi berwajah tua. Sekor fully hitam, dah nampak macam remaja tua. Dan sekor lagi fully putih, muda remaja lagi, tak habis-habis mundar-mandir kiri kanan kiri kanan... ukur jalan. Sampai aku pula jadi pening nengoknya. Gamaknya sibuk mengukur sarang kucing tempat menetapnya kot.

Ketiga-tiga ekor kucing tu memang gebuuuuu. Bulu-bulu lebat sampai aku rasa macam nak buat kesat lantai je. Tapi memasing berwajah serius. Eksyen! Tak mesra kucing langsung. Menyampah haku... Rasa geram nak kasi penyet-penyetkan lagi muka depa. Rasa nak tampau-tampau je. Mujurlah duduk dalam sangkar. Kot boleh pegang tadi, sah cedera parah dikerjakan aku. Tak pasal-pasal masuk paper muka haku besok, tuduhan mendera kucing! hahaha...

Gambar kat atas tu aku google je. Tapi muka si kucing oren tadi lebih kurang macam kat atas la. Kerut kening manjang. Aku tak amik gambar depa pun. Takut kena marah dek owner'nya. Aku duduk depan sangkar kucing-kucing tu pun dengan perasaan bersalah. Sebab puas aku membebel sorang-sorang depan sangkar tu.  Kalau orang perhati peel aku tadi, mesti cakap "Sah sewel minah ni!". Bwahaaha....  Macamlah kucing-kucing tu paham amenda yang aku bebelkan kat dorang kan. Itu nasip baiklah dorang duduk selamat dalam sangkar. Aku nak tunjal pun tak berani. Tengok muka bapak oren eksyen tu buat aku seriau jugak. Macam ghimau! Naknya dia ngap jari aku tak pasal-pasal MC aku harini hahaha....

Dalam hati kepingin nak pelihara kucing seko kat rumah. Tapi aku tau aku ni bukan rajin sangat nak memelihara. Tak pasal-pasal ada pulak yang jumpa bangkai kucing berpinggang ramping kat pinggir rumah. Gara-gara aku lupa nak jaga, tak bagi makan! Fikir masak-masak sampai rentung pun, aku tau dah jawapan soheh untuk kehendak yang satu tu... TAK BOLEH!

So, berangan jelah nak pelihara kucing parsi kaler putih/hitam sekor. Wa... Siap tulis spesifikasi details tu hahaha... Manalah tahuuuukan, suami aku baca entry ni terbit niat di hati dia nak belikan seko kucing parsi gebu untuk aku. Sempena birthday hujung tahun nanti. Beli awal pun takpe ayahnye... kita test tengok berjaya tak pemeliharaan kita nanti hahahah... Berangan lagi :P

6 comments:

SheedaAzman said...

sheeda dlu pon cmtu wan...dlm kpla set xnk bela kucinig..tp satu hari tu g damansara, tjmpe kucing penyet ni lah kt kdai, muke mcm mintak suh beli..die buat muke kesian...

so terbelilah...skrg en.hubby yg tukang mengemas, sheeda tukang main2 je ngn cat tu..hehehe...tp maintenance tinggi nkbela cat...tp org kate cat doakan kite, bwk rezeki tu yg terbukak hati lagi nkbli aritu

Wansteddy Tales said...

Mahal tuuuu seko yang kecik pun beratus2. yg dah tua menggoda lagilah. Salah satu faktor xmampu nk beli bab mentenens dorg. Elok duit blh simpan kena beli makanan dorg. pelaburan bijak kalau nk bg bulu2 dorg lebih fluffy kan haha...

betul ckp sheeda tu. td tgk muka kucing tu. eksyen2 pn terbit jugak rasa kesian. Mmg pandai pancing hati org betullah kucing ni ehhehe

Nafisa81 said...

terus teringat si Puss dalam shrek.. bila kena attack buat muka kesian

eima said...

aku tak suka kucen tu penyet tu .. fahim aku ckp "mama cat tu muka cam pig la" die kat emuka cam pig angry bird tu.muhahahaha

Wansteddy Tales said...

Nafisa81 puss tu spesis kucing nk kena makan cubit! sbb comel sngat ahahha

Wansteddy Tales said...

eima~ betui3... kalau seimbas pndg memang mcm binatang itu haha... tapi sbb kan kucing ni sngt gebu... eee... xdpt bayangkn kalau dpt pegang. habis lerai bulu2 dia gamaknya haha