Nuffnang

Kisah terkini Wansteddy's

Tuesday, April 15, 2014

LOTTE Product ~ HALAL ke HARAM?

Fakta BENAR atau AUTA produk Popero, dari pengeluar Lotte tidak halal? Mungkin aku terlambat  nak update isu ni dalam blog, orang dah kecoh buka isu baru. Aku baru terfikir nak buka entry ni. Tapi di kalangan kawan-kawan, masih ada yang tertanya-tanya akan status halal produk Lotte: PEPERO.

Aku tak pernah lagi makan produk tu. Tapi mengaku dah selamat makan produk Lotte jenis Koala tu. Pepero ni antara coklat famous bagi pemborong coklat di Pulau Langkawi. Waktu shopping coklat kat kedai Haji Ismail Group (HJI) penghujung bulan mac lepas, tak nampak pula produk Lotte ni di mana-mana. Maka ketika isu halal haram dibangkitkan maunya tak senang duduk jugakkan, sebab dah termakan keluaran Koala March, Lotte dulu. So google punya google, jumpalah pula kenyataan dari isteri Ally Iskandar yakni Farah Lee.

Aku ringkaskan cerita: Pihak Halal Korea dah maklumkan pada pengeluar produk LOTTE dan sahkan semua bahan dalam produk makanan PEPERO berasaskan tumbuh-tumbuhan. Farah ada selitkan juga, kalau kita was-was, eloklah tak payah makan. 

Melayu kita ni memang ketatkan sangat isu makanan halal haram. Ada pihak lain membidas, perlukah logo JAKIM untuk mengesahkan halal haramnya sesuatu produk tu. Sesetengah bahan makanan sememangnya berasaskan tumbuh-tumbuhan semata-mata. Macam Putu Kak Mek keluaran mak aku dulu contohnya. Memang takde sijil halal pun sebab pasaran kecil-kecilan saja. Nasip baiklah takde orang pertikai masuk blog memasing segalanyalahkan. Tapi sebagai saksi utama cara pembuatan kuih putu, aku jamin Putu Kak Mek terjamin halal, bersih, selamat, bermutu tinggi dan SEDAP! Iklan sebentar. Mak pun dah lama tak teruskan projek buat putunya sejak abah dah takde huhu... Rindu pula nak tengok mak dok ketuk-ketuk acuan putu tu. Pernah gak tolong sekali-sekala. Sakit pinggang wooo duduk lama-lama hadap kuih putu tradisional ni. Nak-nak mak aku jenis buat sorang-sorang. Kesian pula bila kenang-kenang...

Berikutnya satu lagi produk keluaran LOTTE, Koala March. Ada perisa coklat dan strawberry. Manissss sangat. Mia tak boleh kunyah. Geli tekak katanya. Memang ada logo Halal dikotaknya. Tapi bukan logo by JAKIM. Harap-harap tidaklah timbul isu produk ni haramlah pula. Dan berkotak-kotak masuk perut!

Perisa strawberry

Perisa coklat 

Pek kecik dari dalam kotaknya

Maskot Koala March 


1 comment:

Cik LiLy said...

Terima ksh byk2 admin ats post ni..1st time dpt bnda2 alah ni dr budak harini.xpernah dgr, xpernah tgk,xpernah mkn..search2 jmp post ni..sdkit sbanyak dpt jgk membantu sy :)