Nuffnang

Thursday, November 13, 2014

Annoying People? Juz ignore~!


Lain pejabat, lain manusia, lain karenah. Tapi dalam banyak-banyak problem yang kena hadapi, peel manusia annoying dalam pejabat. Blahblahblahblahblah tak sudah-sudah. Fed up Bedah. Tak join, kena perli. Kalau join, lain pulak jadinya. So? macam mana nak tackle problem ni? Aku jumpa info berkaitan dalam laman web Colek-colek. Tak pastilah sapa punya. Tapi aku amik je info yang dikongsi. Nah, kalau korang pun ada problem yang sama, maybe boleh dipraktikkan kot. Certrytest. Tak cuba tak tahu, kennnn.....

Berikut antara langkah-langkah nak hadapi peel Annoying staf di pejabat. Jemput baca, aku malas nak translate.

1. Speak
This is the last option that you can do. Talk to your partner about the problem and ask for advice from them. The advice was so you need to deal with problems in the workplace.
Sebab apa dia cadangkan SUARAKAN PENDAPAT sebagai langkah akhir? Sebab aku pun dah merasa kewajarannya. Bila kita cakap, kena manipulate. Lagi nak besh, kita maklumkan pada penyelia. Bukan selesai masalah. Bertambah lagi masalah!!! Dowh~ takkan ada hak bersuara, apatah lagi jika kita antara new staff kat office. Nak lawan staff lama yang dah bertukun dalam pejabat? Kena sindir lagi ada. Next....~!

2. Ignore!
You have to be super cool in front of people you hate. Show that you are not bothered by their presence. This method also helps you to control your anger.
Yup, ini yang sedang aku praktikkan. Persetankanlah segala anggapan. Tak kisahlah segala hinaan. Usah pedulikan segala sindiran. Do i need to care? Nope! Prioritykan kerja saja. Hal-hal lain cuma hal sampingan yang tak ada kepentingan pun. Sekian. Titik. Noktah! Paling-paling kalau bergegar jugak telinga dengar suara-suara sumbang yang tidak diingini, tutup telinga dengan headphone. Pasang lagu fav atau nak dapat lebih pahala. Pasang zikir dan alunan Quran serta selawat. Kerja siap, pahala 2 kali ganda pun dapat. 

3. Do not let that affect you
When your enemies starting to affect mental peace and labor productivity, ignore their presence. Do not let people you hate affect your life one bit. If you react, it means you have been affected.
Yup, setuju setuju setuju! Memang nampak kita macam arrogant giler. Dowh~? Ada aku kesah? Sebab kalau dilayan, sekejap je eloknya. Esok-esok ntah apa-apa pulalah terkena lagi kan. Okay, ini bukan pemikiran negatif macam yang dikatakan tu ye. Sekali terkena, ok. Dua kali terkena oooo ok.... Tiga kali, empat kali, lima, enam kali dan berikut-berikutnya pun terkena, harus Bedah bersabar lagi? Ingat, aku pun manusia biasa. Bukan ada super human power. Kalau ada, memang aku nak zipkan je mulut manusia ni. Heh~! So anggap saja level mental dorang macam tu. Tahap tu. Yang lepas-lepas tu let go and go on.

4. Avoid!
When you hate someone, avoid them to prevent unwanted fights. Instead of showing off in front of them, you better be formal as it should. Nothing wrong to just say hello or small talk.
Pendek kata buat baik berpada-pada, buat jahat jangan sekali. Why? Buatlah silap ciput sikit, sekali je pun. Nah.... sebangunan diwar-warkan. Lupa habis segala kebaikan yang kita sumbangkan.

So, buang nawaitu jahat. Kikis pemikiran negatif. Cekalkan hati. Tekadkan azam. Fokus kerja dan cukup masa, punch out! Settle. So, kalau ada lagi 'malaikat' yang berkompang cari pasal, gunakan tips no.2! Serius, takde faedah walau sezarah kalau kita layan. Sekian.



2 comments:

Anonymous said...

Assalamualaikum Wan,

Saya juga pernah menghadapi suasana yang sama..mula2 memang hilang kesabaran. Tetapi lama kelamaan, melalui pembacaan, dan pendapat teman2, kita perlu kembali kepada Pencipta kita, dimana kita perlu fikir bahawa ini semua adalah dugaan yang menunjukkan Allah masih sayang dan ingin menguji kesabaran kita. Apa yang saya buat selain berdoa adalah menyedekahkan Al Fatihah kepada mereka supaya mereka diberi hidayah. Insya allah Wan akan merasa tenang :). Jom cuba :)


Salam silent reader,
^Aisyah^

Wansteddy Tales said...

Waalaikumsalam Aisyah, pesanan yg sama macam mak wn sebut. Kdg2 jd mslh mcm2 ni sbb DIA nk uji. Wn jenis xpandai back up diri. Once try defend diri, kena selar think negative? Serius hilang kepercayaan terus. Apa pn redha je. Betulkan niat dtg kerja dan istiqamah. Tq aisyah, bg reminder, alhamdulillah...