Nuffnang

Kisah terkini Wansteddy's

Monday, December 7, 2009

adakah aku RABUN?


Mata aku pedih2 berair. Kadang2 rasa pening dan sakit kepala. Pandangan pun selalu kelam dan berkabut bahagian pinggiran mata. Adakah aku semakin rabun? Aku tak suka pakai cermin mata. Rasa serabut tambah pulak aku selalu dengar kata-kata orang yang dah biasa bercermin mata (en. hb pun). Makin lama kita kena tingkat power (bukan power rangers) pada cermin mata. Kalau jadi suatu keperluan bergantung pada cermin mata atau kanta lekap sungguh aku tak suka. Leceh dan mengambil masa.

En. hb kata, aku makin rabun ni sebab suka membaca bawah cahaya lampu yang tak cukup. Aku memang membaca ikut sempat je. Kadang-kadang sebelum tidur, lampu dah dimatikan. Cuma bergantung pada bias-bias cahaya dari bilik lain. Mungkin juga teori en.hb tu betul. hurm....

Kena banyak makan lobak merah gamaknya. Bagi cerah2 pandangan.

8 comments:

ema82red said...

aku doakan ko x rabun....

yantz-yeem said...

ha baik pakei spec...join ngan aku bermata 4!!

syahadah said...

aku ni rabun sikit jews..tp laki aku suka aku pki spek..dia kata klu tk pki spek buruk!!ikutkan aku tak mahu pki spek ni..

wansteddy said...

ema...tq aku pn hrp gtu. tp dlu penah cek mata doc kata mmg aku dah rabun. siap tnya nak pakai spek? dan2 tu aku tolak.

k.yantz...ko xpe la comey pkai spek. aku ni cm sesuai je pkai spek. kui3....

wansteddy said...

hada...aku klu pakai spek nmpk mcm makcik2 ko. tu psl aku xsnggup nk pakai. lebih rela mata kabur2 dr pakai spek. boley gitu kui3

rosma said...

huhuhu..rosma pun xsuke pakai cermin mata..tp...dah rabun terpaksa la pakai...pakai pun time drive n p majlis yg malas nk pakai contek lens..

unlisted_one said...

pakai contact lens la wan..bleh maintain cun lagi..hehe..

wansteddy said...

rosma & nia (unlisted one)...
saya kalau boleh nk elak kanta lekap sebab leceh. en.hb hari2 pegi keje atau outing pakai contact lens. cm amik masa je nk oter2 tang mata.

ps: nk mekap pn lambat nk pki contact lens sure lebih lambat aku bersiap kui3...