Nuffnang

Kisah terkini Wansteddy's

Wednesday, December 22, 2010

I Hate CopyCat! FREE BADGE for all of you!

Baiklah hari ini setelah aku memikirkan idea baru. Terpanggil untuk design badge khas ini. I Hate CopyCat! Bagde ini dihasilkan sempena kempen besar-besaran membanteras aktiviti menciplak dan menyalahgunakan idea serta konsep semua bentuk hasil kreatif.

Copycat atau ciplak merangkumi hasil kreatif berikut: sebarang rekabentuk kreatif, karangan kreatif, foto kreatif, contest atau giveaway entry atau foto kreatif.

Anda dibenarkan untuk memikirkan faktor-faktor berkaitan dengan isu copycat ini mengikut tafsiran masing-masing. Digalakkan simpan dan masukkan badge ini ke dalam blog anda. Untuk tujuan peringatan kepada para CopyCatter. Bahawasanya anda penyokong kuat ANTI COPYCAT!


Design badge ini adalah percuma.
Sekiranya anda penyokong kempen Anti Copycat sila copy dan tampal di blog anda.


Aku designnya khas untuk tujuan peringatan. Seandainya isu copycat ini masih tidak dibendung, maka industri kreatif kita terus disogokkan dengan individu kreatif palsu! Menciplak sewenang-wenang. Mengaku hasil ciplak sebagai hasil sendiri. Dan menyalahkan pemikir kreatif asal sebagai peng'copy hasil kerja mereka pula.


Sama-samalah kita membanterasnya.

47 comments:

mama tisya said...

nanti nk tampal badge ni kt blog..tq

Izzatul Iman said...

Tambahan: Copycat ni terkecuali bagi penganjur2 giveaway yang memang NAK post dia di copy dan paste BULAT2 sebagai entri post dalam blog peserta...

Wansteddy Tales said...

mama tisya ~ dipersilakan dengan hati terbuka. Sama2 kita banteras isu copycat ni mama tisya!

Wansteddy Tales said...

izzatul iman ~ oh isu itu kalau pengajur sudah kemukakan syarat demikian ia tak termasuk dlm kategori menciplak izzatul. asalkan ia berasaskan dr fakta sahih hitam putih. dan dipaparkan kepada umum. kecuali penganjur yg terlupa mklumkan berkenaan syarat terbabit saja. tp secara asasnya contest mmg membenarkan peserta copy sebarang info dr pihak penganjur untuk tujuan publisiti :D

Cik Puan Nurul said...

ahaksss me bleh amik tak ahaha terlibat sekalik ke den nih..yg jadik marah sesangat tuh bile sebijik2 org tiru hasil karya kite kalo jdkannya inspirasi takpela jugak cthnye dia tulis ''saya buat cmni sbb ikut macam kat blog ni.. sekian..sekian tapi dia xbuat sebijik camtu dia reka lain la.dan yg pasti si empunya blog pun dah izinkan mmg tuk ditiru pun..atau pun mcm sy ni kan kekadang ade custemer attachkan gambar dr blog mana2 tah dia nk sy jahitkan mcm tu gak tp biasanya awal2 sy gtau sy xkan jahit mende tu sejibik camtu sbb bukan design sy cuma katalah dia nk bentuk kucing sy tetap akan buat bntuk kucing tp kucing lainla ikut kreativiti sy.lainla kalo sesetengah tu biasanya crafter oversea la dia memang bg tutorial n patern untuk kite buat camtu xpelakan yg ptg kite jgnla ikut sejibik n mengaku itu hak cipta asal kita kan..kekadang tu ade gak yg marah2 kat org konon tiru dia padahal design asal dia pun sebenarnya tiru crafter yg oversea..yg penting kalo nak tiru org punye tu pastikan org tu bg izin takpun tkyah la tiru2 cubala kreatif sikit..ahahahaa

Ieda Al-Habsyi said...

wah kak wan, cun bangettt! i likeeeee! nak amik bole? :)

Wansteddy Tales said...

Nurul ~ tak perlu mntk izin Nurul. Saya mmg awal2 dah niat nak hebahkan badge ni secara meluas! Kalau tersebar sampai peringkat antarabangsa lagi saya suka. Alhamdullilah bila ada penyokong bab anti copycat ni. Kes nurul ni dah mcm kes saya la ni. Mmg sebijik kot. sbb tu saya kira masa sesuai utk tmpil tegakkan hak kita sbg pemikir kretif dah smpi ke puncak. kita ssh payah cri idea. org lain sedap2 mengaku itu hak dia. dia buat dulu. kita pulak ciplak dia. Hey, tengok time la. sapa bikin dulu! Hot! hahahhaha

Wansteddy Tales said...

Ieda Al-Habsyi ~ xperlu mntk izin sygku. ambil saja! akk lagi suka semua org ambil dan sama2 kuatkan kempen ni!

Izyan Nadiah said...

yan nak tampal :P
gud idea akak. i hate copy cat too

Wansteddy Tales said...

Izyan Nadiah ~ Silakan Yan XD moga2 terbuka hati nurani para copycat lepas ni!

chugie said...

ye..sy mahu! nanti sy nk amik and tampal ye..

Wansteddy Tales said...

Chugie ~ Silakan Chugie! Saya dgn lapang dada beri percuma :D

syufaa said...

nak tampal dekat belog sayee juge!

e.l.i.s.s.m.i.e said...

nak jugak....

Mama Zharfan said...

u have my 100% support wan :)
me amik yer badge ni :)

deela~ said...

hoyeah... sy sokong kak wan...

i love cat but i hate copycat...

ngeh3 =)

sue said...

Nak tampal juga..walau tak ada benda pun boleh diciplak kat blog i tu..Hehhehe..Sokong,,tu yg penting

Wansteddy Tales said...

syufaa... digalakkan :)

Wansteddy Tales said...

elissmie ~ jemput elis. meriahkan korum :D

Wansteddy Tales said...

Jemput k.suziey! Thanx 4 ur supot XD

Wansteddy Tales said...

Deela ~ yeahhhh! yes to cat no to Copycat!

Wansteddy Tales said...

Sue ~ entry kita pn slh satu bhn yg perlu juga dipelihara :D

AcuRose said...

acu amik gak wan..
teramatlah cute nya..
sama2 kita membantras gejala copycat :)

onniey84 said...

wan...minta permisi logo cute ni untuk di letakkan di blog oni yer...tq wan....

Wansteddy Tales said...

acurose ~ plg simple dan pantas sempat wan dsgn. Jom acu. tingkatkan kempen ni :D

Momma Mia said...

i follow wan!!! 100% sokong wan!!
datang amik badge

Wansteddy Tales said...

Oniey ~ silakanlah Oniey. wan lagi happy ramai bg sokongan dgn kempen ni :D

Wansteddy Tales said...

momma mia ~ Thanx Alin! Jom terajui kempen ni bersama alin :D

EiJa ZaQuaN said...

eija pun nak amik gak la badge ni letak kat my blog..:))

fatin hanani said...

fatin dah wat entry sal ni hehe :)
semga mereka sedar hee :D

Wansteddy Tales said...

Eija ~ Thanx 4 ur supot Eija!

Wansteddy Tales said...

fatin hanani ~ itu yg sebaik2nya :D thanx fatin :)

Ummi Hanie said...

owh,so ini badge k.wan rupenye..nmpk mase search gugel td...ok sy dah amik! ;) thnx..

Wan_hazel said...

kak wan //wan dh tampal badge tu..tengs kak wan..

Nana ♥ said...

nana ambek badge ne kay. nak support :)

Amanie Ashraff said...

whoaa bagusnye. nk mtk permission paste kt blog la. tq :)

Sharifah nor said...

akak pun nak ambik juga utk blog akak..Ada sekali,admin www.gadisdanwanita.com telah diberitahu ada seorg blogger ppuan yg tlh copy artikel dr situ,tanpa minta izin atau link balik ke dot com tersebut.bendanya sebiji2 mmg serupa..Wpun admin telah menyatakan supaya bg kredit kpd penulis asal..tapi comment itu dipadamkan.Malangnya..ramai yg telah mensumpah seranah blogger tersebut..siapa yg malu??

She's retarded said...

saya amik ye sis

Wansteddy Tales said...

Ummi Hanie ~ Jemputlah. Mmg untuk disebarkan pada umum :D

Wansteddy Tales said...

wan hazel ~ sama2 Wan :D

Wansteddy Tales said...

Nana ~ Yup bersama kita supot Nana :D

Wansteddy Tales said...

Amanie Ashraff ~ tak perlu mntk izin pn xpe dik. sbb mmg niat utk dikongsi dan disebarkan bersama :D

Wansteddy Tales said...

Sharifah nor ~ betul tu akk. bnyk sngt entry dan hasil kreatif kita diciplak sewenang2 kdg tu bkn org yg xdikenali. yg baik dgn kta pn lakukan perkara yg sama. sbb tu leih baik beri sdkt peringatan dgn adakan kempen ni. skrg2nya ada rs segan sikit nk buat hal dgn kita kan :D

Wansteddy Tales said...

She's retarded ~ jemputlah dik. Bersama kita sebarkan kempen ni :D

Miza Yusof said...

salam kak wan. miza sokong isu copycat ni. kak, miza copy banner ni boleh ?

cikmayat menekan keyboard said...

akak,sy amik ye badge copycat ni. thanks kak :)

Lisbet / *LLL og Co.* said...

Thank you for the badge.

Was looking for something on COPYCATS, when I found your cute badge.

I really HATE copycats too!

Greetings from Denmark,
Lisbet :-)