Nuffnang

Kisah terkini Wansteddy's

Wednesday, October 30, 2013

Bebelan malam ini

Dah lama betul tak update apa-apa. Serius aku rasa terpencil betul sejak blog dan facebook kena block kat opis ni. Kalau facebook boleh lagi online waktu rehat sekitar jam 12.30 atau 1 petang sampai jam 2 petang. Pastu dari 5 petang dah boleh online semula sebab waktu orang dah balik. Waktu-waktu kerja lainnya kenalah menahan nafsu berFB. 

Peliknya, bila waktu tak boleh online, beria aku try bukak FB. Klik link FB walaupun tahu dah kena block. Ada-ada je benda aku nak cari. Tapi bila dah boleh online waktu rehat. Buka FB aku jadi blur... Macam tak tau apa punca aku bukak FB. Last-last memang tak membuat sebarang statuslah aku dalam 2, 3 hari. Dan terkadang kalau nak tahu apa-apa status, berita terkini, aku online guna henpon saja. Kebaikkannya bila FB kena block? Kerja aku lebih teratur, cepat dan lebih tumpuan. Hahhaa.... Tepatlah pilihan kementerian block FB waktu kerja ni. Masalahnya, ada jugak kerja-kerja aku perlu online dengan FB. Contohnya bila nak update design dalam FB kementerian. Atau pun nak cari gambar-gambar penceramah kurang pofular. Google la banyak mana pun susah nak jumpa imej gambar yang sesuai. Tapi bila kita cari dalam FB, insya'allah ada jugalah picture profile yang considered digunakan buat figure dalam poster, buku aturcara dan banner atau pun montage background. Haaa... Sapa kata FB hanya untuk waktu suka-suka saja?

Yang aku tak faham, kenapa tak boleh langsung nak sign in blogspot. LANGSUNG tak boleh. Dulu, sebelum FB kena boleh dibuka sebab server rosak. Memang FB dan beberapa website tertentu kena block. Nak-nak jenis yang nak download tu. Tapi bila dah jadi gini langsung tak boleh buka blog sendiri. Kedekutnya! Macamlah berblog tu makan masa 24 jam macam penggunaan FB kan. Nak-nak blogger pemalas macam aku. Ada hati baru nak berblog. Bila malas, makan minggu baru nak update hahaha... Mengaku!

Banyak berita pahit manis yang berlaku sekitar bulan 9 dan 10 ni. Sungguh. Diberi banyak berita-berita gembira. Ganjaran rezeki berganda dan besar. Diuji dengan kepahitan kecil di tempat kerja. Dan kembali ceria di hati tatkala mendapat khabar gembira dari suami. Alhamdulillah... berkat usaha keras, kesungguhannya dapat balasan setimpal. Sungguhlah, bila kita jujur dengan kerja kita. Tak payah tunggu bodek, dapat juga. Syukur....

7hb November nanti mak abah akan kembali ke tanah air. Sungguh aku tak sabar nak peluk mak abah. 9 hari tinggal di Madinah. Semoga abah tabah hadapi ujian sakitnya. Dan semoga emak dan abah kekal sihat dan bertenaga meneruskan ibadah haji di sana. Amin....

2 comments:

blog-tips-kurus said...

tak sampai seminggu lagi tu.. :-)

Wansteddy Tales said...

Haah, dorang berangkat awal ke Madinah. Alhamdulillah urusan haji dorang dah selesai :)