Nuffnang

Kisah terkini Wansteddy's

Monday, May 12, 2014

Peter Rabbit yang comey!

Harini nak buka kisah pasal salah satu watak kartun kegemaran aku, Peter Rabbit. Jarang aku share dengan sesapa. Sebab aku lebih kepada artwork manga. Cumanya aku tak menolak lukisan ala-ala Barat. Sebab aku memang suka semua style art.

Bunyinya agak klise, tapi aku happy bangat bila terjumpa warna marker Peter Rabbit ni kat salah sebuah kedai alat tulis di Liverpool. Serius, teruja.

Bukan sebab aku ndak sangat kat kaler tu, kat rumah berlambak warna dari set yang mahal pada set yang murah-murah. Semua dah jadi hak milik bersama aku dan Damia. Sebab kalau larang pun, Damia buat muka inesen sambil minta "Pinjam jap. Mia pinjam sikit je..." Tapi nah..! Sebekas warna di tabur atas lantai. Menerap dan bikin itu warna bagai hak milik kekal dia saja. Kadang-kadang bila aku plak nak guna, terpaksa minta baik-baik. Kot tak, diamuknya tak nak kasi langsung! Hhahaha... Mak anak sama dengan je. Suka melukis dan menyepahkan rumah.

Sampai sekarang belum rasmi guna lagi set warna ni. Test-test sebatang marker haritu, rasanya kualitinya biasa-biasa saja. Lebih kurang marker warna Faber Castell. Tapi belum acu try semua warna lagi, so malas nak komen negatif. Apa pun pakaging dia memang mengimbau memori.

Dulu aku bukan die hard fan Beatrix Potter sangat. Beliaulah pelukis asap Peter Rabbit ni. Tapi aku tak nafikan lukisan dan jalan ceritanya sangat menawan hati.  Sukanya aku pada hasil karya ni Beatrix ni sampaikan aku bercita-cita nak buat buku kanak-kanak. Menariknya, omputeh buat cerita pasal Beatrix Potter ni dalam filem bertajuk~ Miss Potter. 

Watak Beatrix Potter  dilakonkan oleh Renee Zellweger dengan cemerlang sekali. Sampaikan aku pun ikut touching layan movie ni dulu. Melalui movie ni la permulaan aku suka sangat kartun Peter Rabbit. Walhal sebelum ni, member aku (yang ke arah naive art) dah lama promote lukisan Beatrix ni. Belum berkesempatan kumpul hasil karya Beatrix lagi. Kena cari kat Book-Xcess kalau nak beli bukunya yang berkualiti lagi murah. Cari kat bookstore mewah memang cari sakitlah. Mahal menggila kot sebuah buku je pun. 


2 comments:

Mama Zharfan said...

i pun suka peter rabbit sbb nampak cute and artistik gitu

Wansteddy Tales said...

Kan... lukisannya sngt cun. Warna soft dan tekstur menarik. Kalau tgk movie Miss Potter boleh belajar cara org dulu buat buku mcm mana besh sesangat ><