Nuffnang

Kisah terkini Wansteddy's

Wednesday, April 8, 2015

PETUA: Work Smart

Kebelakangan ni memang rasa mengah sikit waktu bekerja. Banyak sangat nak kena buat dalam satu-satu masa. Kadang tu terpaksa run 3,4 projek serentak dalam satu-satu masa. Kadang tu dalam sehari kena buat design untuk (sangat) banyak projek atas permintaan semasa yang bertindih. Nak-nak bila ada projek yang perlukan sub-sub design. Dari mak, bapak sampai anak cucu cicit kerja. Design meleret hakak bilang. Yang jenis kerja suka ubah, ubah, ubah satu kes lagi. Leceh! Bila terlalu banyak kerja, rasa macam dah overload dalam kepala. Terbayang otak bergegau-gegau dalam kepala, boleh Poff~!

Kadang bila ikut emosi, hati rasa berbulu juga. Kenapa hakak sorang je kena kerah gila-gila? Walhal dalam pejabat ni ada hierarki juga. Ada ketua, pegawai, pembantu pegawai barulah turun kepada pereka dan pembantu penerbitan. Kerja-kerja penghasilan rekabentuk semua humban kat belah pereka dan staff saja. Tak boleh ke level pegawai pun buat kerja rekabentuk? Ralat bila membayangkan kerja bagai nak gila, gaji banyak tu je. Itu kalau rasa geram. Rasa tak bersyukur. Memang rasa nak merungut banyak-banyak macam tu.

Tapi bila istighfar berkali-kali. Baru datang balik pertimbangan rasional tu. Kena ingat ini kerja. Ini tugas. Ini amanah. Walau macam mana susah dan menyusahkan pun, kena buat juga atas dasar tanggungjawab. 

So petua simple yang hakak buat. Di pagi hari, utamakan kerja-kerja berat dan rumit dulu. Sebab selalunya waktu pagi otak kita masih fresh. Hakak selalunya dapat ilham di penghujung petang. Waktu nak balik sangat-sangat dah sekitar jam 4.30 ke bawah. Entahlah kenapa. Mungkin sebab segar balik kepala lepas pekena wuduk solat asar. Dan kebarangkalian kerja nak siap waktu tu memang nipis sebab hakak keluar pejabat sharp jam 5.30 petang. Tak boleh tidak, sejak kes kena sabotaj (staff tutup lampu) dulu. Hakak dah ambil inisiatif keluar awal. Pedulilah kerja tak siap, jangan pula hakak jadi wakil MOA kena macam kes perempuan kena pukul kat KKMM dulu huhu.... Nauzubillah...

Untuk menjimatkan masa, hakak buat rough design dulu. Simpan dalam folder kerja. Bila keluar pejabat, biasanya hakak tunggu suami ni ruang lobi. Hakak ambil kesempatan tu buat sketches sebanyak yang perlu. Apa saja idea yang terbit hakak catat dan lakar. Sebab hakak mudah lupa. Kadang tu idea ni datang dan pergi macam tu saja. Kalau nak catat / lakar memang boleh jadi rugi. Besok-besok belum tentu ingat semula idea tu. Atau kalai ingat pun myb tak sedetail idea awal tu.

So dapatlah sambung kerja tu esok hari, yakni di waktu pagi macam ni. Otak fresh, idea semalam pun dah ada. Bolehlah teruskan waktu kerja dengan berkualiti. Itu petua hakak mengatasi beban kerja. Apa pun terpulang pada kita-kita nak tentukan corak kerja kita macam mana. TEPUK KEPALA CARI IDEA.

1 comment:

tiga lalat said...

Salam. hee kerja mencari rejeki ;p