Nuffnang

Saturday, July 22, 2017

Birthday mak

22 julai 1954 | tanggal hari lahir mak. Harini genaplah usia mak ke 63 tahun. Gambar ni diambil sekitar tahun 1980, kata mak. Kakak pun belum lahir lagi. Tapi kenapa wajah mak tak makan dek usia? haha...

Pernah sekali berjalan sama, kawan mak tegur "Eh, adik ke ni...?" Tak tahulah dia maksudkan emak yang muda. Atau anaknya yang nampak tua, hahaha.... Itu kisah masa zaman UiTM dulu. Langsung tak kenal make up. Kasut paling tinggi yang kakak berani pakai, 2 inci je. Semuanya gara-gara asyik digelar dalam kepala "budak tomboi" oleh abang dan my kakak. Tak berani nak oles lipstik pun kat bibir. Bila masuk kerja, barulah berjinak-jinak nak pakai baju kebaya. Tu pun jenuh kena bebel dengan kakak opismate yang suka paksa adiknya ni lebih bergaya hahaha... 

Sebenarnya dah lama rancang nak reshoot semua foto gaya mak ni. Baru-baru ni, bila boss minta fikirkan konsep untuk tema raya kat pejabat. Terus terdetik: klasik raya. Konsep ni dah try bawa tahun lepas kat bahagian lama. Tapi kurang mendapat sambutan. Tahun ni, dapat geng opis pakat gila-gila. Alhamdulillah... semua yang dirancang, menjadik. Yang penting semua sporting!

Ambik peluang ni ambil pose gaya mak. Tapi disebabkan ramai sangat tuan direktor depan studio. Satu gambar ni je hampir sama. Lain-lain.... 1001 ekspresi! hahhaa... Kalau kakak tak segan, kakak share la pic-pic yang lain dalam blog nanti, ye...

Apa pun ambil kesempatan ni kongsikan gambar mak dan kakak. Sama tapi tak serupa? Masa mula-mula masuk kerja kat JAPEN dulu, ramai dok sangka kakak free hair kat luar pejabat. Sebab ingat gambar mak ni, kakak. Takkk... sejak dulu lagi memang gambar mak ni sentiasa terhias atas meja kerja. Sebab tengok gambar mak, terubat rindu nak jumpa mak yang jauh nun di kampung.

Luv u mak! Moga panjang umur, murah rezeki dan cantik-cantik selalu! Moga Allah berkati hidup Hajah Rapiah Nawi dunia hingga akhirat, amin...

2 comments:

CaDLyNN said...

anak mak sungguh!
copy paste :D

Wansteddy Tales said...

Cadlynn, Adik bongsu wan even lelaki, tp menurun muka mak sebijik! hahhaa